Coeliakieforum

Coeliakie => Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken => Topic gestart door: tine op december 16, 2018, 13:37:23

Titel: Tarwe maken met veilige gluten door crispr-cas techniek (radio Eenvandaag 5 dec)
Bericht door: tine op december 16, 2018, 13:37:23
Een interview met Jan Schaart, plantonderzoeker bij de universiteit Wageningen, over de rol van crispr-cas bij het veranderen van het dna in gewassen. Met als voorbeeld tarwe, waar de onveilige stukjes gluten uitgeknipt kunnen worden, wat een uitkomst kan zijn voor mensen met coeliakie. Er is een prototype van zo'n plant gemaakt door een promovendus aan de universiteit Wageningen. In de VS liggen met deze techniek gerepareerde gewassen en producten daarvan (mais, champignons, sojaolie) al in de winkel (ze zijn niet als zodanig herkenbaar, omdat ze ook met de huidige veredelingstechnieken gemaakt kunnen worden, al duurt dat veel langer en gebeurt het minder precies). Tot nu toe belemmert de EU de teelt van dergelijke gewassen in Europa, waar de plantonderzoekers niet blij mee zijn, ze hopen op een opening om met Crispr-cas innovaties in planten toe te staan.

Eenvandaag uitzending woensdag 5 december

https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/uitzendingen/627297-2018-12-05 (vanaf 1.07.06 gaat het over gentechniek voor het sleutelen aan gewassen)

Bron: nieuwsbrief Wageningen universiteit
Titel: Re: Tarwe maken met veilige gluten door crispr-cas techniek (radio Eenvandaag 5 dec)
Bericht door: misshilde op december 18, 2018, 19:44:58
Interessant! Even geluisterd :duimop:. (werd ook even meegesleept in het onderwerp in het begin over de Ndrangheta ;))
Titel: Re: Tarwe maken met veilige gluten door crispr-cas techniek (radio Eenvandaag 5 dec)
Bericht door: MartijnH op december 25, 2018, 22:40:09
Dit is genetische manipulatie van voedsel en dat mag niet in de EU.
Dus als in de VS tarwe wordt gemaakt waar wij tegen kunnen,  dan is het verboden om dat in de EU te verkopen.
Zolang mensen in de EU hysterisch blijven doen over genetisch gemanipuleerd voedsel, gaat deze tarwe er voor ons niet komen.
Titel: Re: Tarwe maken met veilige gluten door crispr-cas techniek (radio Eenvandaag 5 dec)
Bericht door: tine op januari 03, 2019, 10:36:05
Gisteren was de eerste TV uitzending van de DWDD University, die ging ook over wat crispr-cas in de toekomst kan betekenen voor het genezen en voorkomen van ziekten en het verbeteren van gewassen.

Plantonderzoekers zijn bang dat Europa de boot mist als het gaat om het verbeteren van gewassen opdat ze beter bestand zijn tegen droogte en tegen ziekten, langer houdbaar zijn, of gezonder worden.

Terugkijken kan hier: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/nieuws/nieuw-college-robbert-dijkgraaf-de-toekomst
Titel: Re: Tarwe maken met veilige gluten door crispr-cas techniek (radio Eenvandaag 5 dec)
Bericht door: misshilde op januari 05, 2019, 10:41:10
Had deze uitzending ook gezien ja :ja:.