Coeliakieforum

Coeliakie => Coeliakie => Topic gestart door: wimbart op februari 07, 2018, 10:31:46

Titel: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: wimbart op februari 07, 2018, 10:31:46
Wat is gezonder, Bruin brood of Volkoren ?

Industrieel geproduceerde tarwegluten worden vaak als extra ingrediŽnt aan brood toegevoegd.
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 ton tarwegluten industrieel geproduceerd.
Volkoren en meergranen brood hebben meer vezels, maar voor een goed bakresultaat worden daarom extra tarwegluten toegevoegd.
Gewoon bruin of wit brood wordt gemaakt zonder toevoegen van extra tarwegluten.
Kijk maar in de lijst van ingrediŽnten via de website of met de Kies ik Gezond? app.

Industrieel geproduceerde tarwegluten zitten ook in vegetarische vleesvervangers om het product veerkrachtig te maken.

Enzymen kunnen het gluteneiwit niet goed afbreken en fragmenten van de lijmstof lekken tussen de cellen van het darmepitheel naar binnen.
Gluten + gen HLA-DQ2.5 vaak oorzaak van auto-immuunziektes, zoals Coeliakie (frequentie is 1% en 95% daarvan heeft gen).
Coeliakie wordt gelinkt aan reeks van auto-immuunziektes, zoals ziekte van Hashimoto (24%), diabetes type 1 (3%) en psoriasis (4%).
Bij coeliakie krijg je een slechte opname van ijzer, selenium en de vitamines D3 en B12 met ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Gluten worden geassocieerd met ReumatoÔde artritis, Dementie, Neurodegeneratie en Ataxie.

Bruin brood bestaat meestal uit 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem.
Bruin brood bevat dus ook flink wat van de gezonde stoffen en vezels van volkorenmeel.
Maar bruin brood bevat gelukkig niet de industrieel geproduceerde tarwegluten die aan volkorenbrood extra worden toegevoegd.

Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico.
IndustriŽle tarwegluten worden extra toegevoegd aan brood, maar worden ook gebruikt als diervoeder en voor viskwekerijen.
Je gaat een stof die de oorzaak is van auto-immuunziektes toch niet industrieel produceren en dan extra toevoegen aan voeding.
Het zou beter zijn als het toevoegen van industrieel geproduceerde tarwegluten aan voeding verboden wordt.

Industrieel geproduceerde tarwegluten
http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h100-Gluten.pdf

Meer info in het document Gezonde Voeding
https://drive.google.com/file/d/0B9dhE0_4vXj3OEhTMjNldmlLbG8/view

Video Keuringsdienst van Waarde
https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/02-04-2015/KN_1667469

Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: tine op februari 07, 2018, 10:59:30
Brood waar op staat dat het volkoren is, is gezonder, omdat de voedingsstoffen in de kiem en vezel zitten en die zijn behouden gebleven in volkoren brood, maar verdwenen in ander brood, zoals meergranen brood, bruin brood of wit brood.

Ook voor mensen met coeliakie zijn volkoren glutenvrije producten beter, omdat daarin het hele graan behouden blijft met alle bijbehorende vezels en voedingsstoffen (voorbeelden zijn teff, boekweit, zilvervliesrijst, mais, haver etc. niet het zetmeel hiervan maar het meel).

Inderdaad wordt er 'vitaal tarwegluten' toegevoegd aan brood al zal de hoeveelheid per recept en broodsoort verschillen. Het is niet bekend of de hoeveelheid gluten die mensen eten van invloed is op het ontstaan van coeliakie en glutensensitiviteit.

Binnen het project 'well on wheat?' wordt onderzocht of tarwe klachten veroorzaakt bij mensen zonder coeliakie (glutensensitief). http://www.um-eatwell.nl/wow/

Mensen eten ook meer producten met gluten, 's avonds pizza, broodjes en pasta, vaker dan vroeger. Het is niet bekend of dat negatieve effecten heeft op de gezondheid van mensen.

 

Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: wimbart op februari 07, 2018, 11:12:49
Bruin brood bestaat uit 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem.
Bruin brood bevat dus ook flink wat van de gezonde stoffen en vezels van volkorenmeel.
Maar bruin brood bevat gelukkig niet de extra industrieel geproduceerde tarwegluten die aan volkorenbrood extra worden toegevoegd.

Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico. :duimlaag:
Door het industriŽle proces worden de gluten mogelijk zodanig gemodificeerd dat ze een sterkere antigene werking hebben.
Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: tine op februari 07, 2018, 15:23:52
Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico. :duimlaag:
Door het industriŽle proces worden de gluten mogelijk zodanig gemodificeerd dat ze een sterkere antigene werking hebben.

Of je wilt of niet, je bent de hele dag bezig om gluten te eten, omdat het in bijna alles wordt gebruikt, van je thee (plakmiddel voor het aroma) tot aan je jam (bindmiddel en zoetmiddel), vleeswaren (antioxidant), chips (kleurmiddel), tandpasta (zoetmiddel) en vitaminepillen (smaak). Tarwe heeft veel handige industriŽle eigenschappen en is -op water na- de goedkoopste grondstof die er bestaat.

Het is echter de vraag hoe schadelijk dat is, en of het Łberhaupt wel schadelijk is, en voor wie dan precies. Ik ken geen onderzoeken die aantonen dat het een gezondheidsrisico zou zijn voor de bevolking.

Voor mensen met coeliakie is het oppassen geblazen, want ze gaan ongemerkt gluten 'stapelen' zelfs als ze keurig glutenvrij eten. Ook in glutenvrije producten zoals brood, koek en pasta zit nog een beetje gluten, al doet de term anders vermoeden, het is eerder glutenarm dan glutenvrij.

Hoe kunnen gluten zodanig gemodificeerd worden dat ze een sterkere antigene werking hebben? Dat kan ik niet volgen. Gluten verdwijnen niet tijdens het productieproces, het worden er ook niet mťťr dan voorheen, wat hooguit gebeurt is dat ze in stukken verdeeld worden, waardoor testen (die alleen hele eiwitten identificeren) ze moeilijker kunnen aantonen. 

Vanwaar je belangstelling voor dit onderwerp? Zit je in de broodbakindustrie? Heb je zelf coeliakie?
Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: MathFox op februari 07, 2018, 19:28:22
Ik ben het met Tine eens dat gluten een "gewoon" natuurlijk eiwit is wat voor zo'n 95% van de bevolking een goede bron van aminozuren is. Ik houd zelf van een steviger brood dan het "opgeblazen" wit of bruin en heb die voorkeur al van voordat ik tarwevrij moet eten.

Ik ben het met je eens dat tarwedeeg eigenlijk geen broodverbeteraars nodig heeft, zeker niet vergeleken met glutenvrij deeg... (ik heb een pot "verbeteraar" in mijn keukenla staan voor mijn bakkunsten) en dat "glutenvrij" als excuus gebruikt wordt om brood ook vezelarm te maken... Maar oneens met de stelling dat tarwegluten toevoegen aan tarwebrood een probleem veroorzaakt of versterkt.
Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: wimbart op februari 10, 2018, 09:36:46
Het is schokkend om te ervaren dat op dit forum tarwegluten niet als schadelijk, maar als een gewoon eiwit wordt gezien.
Coeliakie is een auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door tarwegluten.

Gluten bevat Gliadin eiwit met een hoog gehalte aan Glutamine (40%) en Proline (15%) aminozuren.
Het is een zeer kleverige lijmstof en zeker geen goede bron van aminozuren.
Gliadin kan in de darm niet goed in aminozuren worden gesplitst en een polypeptide van 33 aminozuren bereikt door de darmwand het bloed.
Na deamidering door TransGlutaminase kunnen Antigen Presenting Cells met HLA-DQ2.5 het gliadin polypeptide presenteren als antigeen.
T-Lymfocyten (een type witte bloedcel) worden geactiveerd door het gepresenteerde antigeen, waarna de auto-immuunreactie op gang komt.

Ook bij de nog gezonde mensen dringen de lijmresten van de tarwegluten door in het systeem.
Quotes:
Gliadin can cross the intestinal epithelium.
Breast milk of healthy human mothers who eat gluten-containing foods presents high levels of non-degraded gliadin.

Tissue transglutaminase modifies gluten peptides into a form that may stimulate the immune system more effectively.
These peptides are modified by tTG in two ways, deamidation or transamidation.

Deamidering wordt industrieel ook gebruikt om de oplosbaarheid van het gluteneiwit te verbeteren en dat is dus een extra risico.

Industrieel geproduceerde tarwegluten worden vaak als extra ingrediŽnt aan brood toegevoegd.
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 ton tarwegluten industrieel geproduceerd.
Volkoren en meergranen brood hebben meer vezels, maar voor een goed bakresultaat worden daarom extra tarwegluten toegevoegd.
Gewoon bruin of wit brood wordt gemaakt zonder toevoegen van extra tarwegluten.
Kijk maar in de lijst van ingrediŽnten via de website of met de Kies ik Gezond? app.

Bruin brood bestaat meestal uit 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem.
Bruin brood bevat dus ook flink wat van de gezonde stoffen en vezels van volkorenmeel.
Maar bruin brood bevat gelukkig niet de industrieel geproduceerde tarwegluten die aan volkorenbrood extra worden toegevoegd.

Het industrieel produceren van tarwegluten en die vervolgens gaan toevoegen aan voeding vormt een onnodig gezondheidsrisico.
Je gaat een stof die de oorzaak is van auto-immuunziektes toch niet industrieel produceren en dan extra toevoegen aan voeding.
Het zou beter zijn als het toevoegen van industrieel geproduceerde tarwegluten aan voeding verboden wordt.

Coeliakie
https://en.wikipedia.org/wiki/Coeliac_disease

Gliadin
https://en.wikipedia.org/wiki/Gliadin

Tissue transglutaminase
https://en.wikipedia.org/wiki/Tissue_transglutaminase

IndustriŽle Productie van Gluten
http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h100-Gluten.pdf

Gezonde Voeding
https://drive.google.com/file/d/0B9dhE0_4vXj3OEhTMjNldmlLbG8/view
Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: alexandra1980 op februari 10, 2018, 09:57:16
Ik Begrijp niet goed waar je heen wilt @wimbart.
De mensen op dit forum eten geen brood waar tarwe in zit en zeker niks waar tarwegluten aan toegevoegd is. Of er aan ďgewoonĒ brood tarwegluten is toegevoegd is voor ons niet van belang, want wij eten geen ďgewoonĒ brood.
In glutenvrij brood zit geen tarwe en wordt ook geen tarwegluten toegevoegd.

Voor ons is volkoren glutenvrij brood het beste, bv met meel van zilvervliesrijst of teff of glutenvrije haver.

In eerdere opmerkingen staat dat voor mensen zonder coeliakie gluten meestal geen probleem is, dus ook niet als dat apart wordt toegevoegd. Er wordt niet beweerd dat mensen met coeliakie tarwegluten kunnen verdragen.
Titel: Re: Bruin brood of Volkoren ?
Bericht door: tine op februari 10, 2018, 13:04:54
Stel je zoekt een forum op voor patiŽnten met diabetes. En pleit er daar voor om iedereen maar insuline te geven, omdat dat goed werkt bij mensen met diabetes. Een bewezen therapie voor een deel van de bevolking met een bepaalde ziekte ga je dan gebruiken voor mensen die deze ziekte niet hebben. Dat is wat ik uit je verhaal lees. En dat vind ik dan weer 'schokkend' of op z'n minst opmerkelijk. Je moet dan met goede bewijzen komen. En die zijn er niet.

Je neemt de immuunrespons die optreedt bij mensen met coeliakie. En verwacht dat die ook optreedt bij gezonde personen. Daar gaat het al fout. Mensen met coeliakie hebben een 'foutje' in hun immuunsysteem. Dat foutje hebben gezonde mensen niet. Heb je de ziekte niet, dan is er ook geen reden om de hoeveelheid gluten te gaan minderen of om het helemaal te schrappen. Al moet je het ook niet overdrijven door bij elke maaltijd gluten te gaan eten. 'Te veel' is voor geen enkele voedingsstof goed.

Het klinkt jou vast vreemd in de oren, maar voor een gewoon gezond persoon is het goed om fruit, groente en volkoren brood te eten. Vanwege de vezels en de voedingsstoffen. Niets mis mee.

Borstvoeding: verrassend dat daar gluten in zou zitten. Het LUMC heeft het onderzocht en kon geen gluten vinden in borstvoeding. Wel worden er antistoffen tegen gluten gevormd, zoals er antistoffen worden gevormd tegen allerlei soorten eiwitten, van melk, soja, pinda's etc. die heb je nodig om die stoffen te verteren, ze maken je er tolerant voor, en een moeder geeft die stoffen al bij de geboorte mee aan haar baby.

Hoe coeliakie ontstaat: er is geen hard bewijs dat de hoeveelheid of soort gluten van invloed is op het ontstaan van coeliakie. Daar zijn meer dingen voor nodig. Om te beginnen een erfelijke aanleg. Daarnaast een andere trigger, waarschijnlijk een virus of infectie, en eventueel andere factoren. Dat is nog niet bekend. Je moet eerst het ontstaan van coeliakie ontrafelen, pas dan kun je kijken wat de beste opties zijn om het te voorkomen. Bij jonge kinderen met coeliakie kunnen bepaalde genetische markers aangewezen worden die leiden tot het ontstaan van coeliakie. Die zijn al een paar jaar voor het uitbreken van de ziekte bekend. Er is prospectief onderzoek nodig om het mechanisme hierachter precies in beeld te krijgen. Zo kun je uiteindelijk bij kinderen met dit genetisch profiel gaan kijken welke therapie coeliakie kan voorkomen. Zo kun je kinderen uit coeliakiefamilies in de toekomst beschermen tegen het ontstaan van coeliakie. Coeliakie ontstaat dus niet door gluten. Maar door een complex van factoren. Het enige dat onomstotelijk vaststaat is dat mensen die geen tarwe eten maar rijst geen coeliakie zullen ontwikkelen (ook aan rijst kleven trouwens nadelen, er zit veel arsenicum in, moet je dan iedereen maar aanraden geen rijst meer te eten? en in mais zitten schimmels, moet je dan mais maar schrappen? In vis zitten zware metalen, moet iedereen dan maar stoppen met vis eten? etc).   

Tot slot lijkt het me beter als je in discussie gaat met voedingswetenschappers of mensen uit de voedselindustrie, of zo je wilt medici en immunologen die verstand hebben van de ziekte en de werking van het immuunsysteem. Wij hebben niets aan je opmerkingen. Dat wij ziek worden door gluten, is al vervelend genoeg. Om bij iedereen maar gluten af te schaffen, of om de hoeveelheid gluten te verminderen, gaat dit forum te buiten. Wij worden daar niet beter van. Dus als je geen tips hebt voor mensen met coeliakie, lijkt het me beter om dit draadje te sluiten en elders in gesprek te gaan, bij mensen die op dit terrein deskundig zijn. Ik raad je aan om te beginnen met het bestuderen van het onderzoeksproject 'Well on wheat?' met wetenschappers van de WUR en de universiteit Maastricht.