Mijn forum

Coeliakie => Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken => Topic gestart door: tine op mei 20, 2014, 22:06:53

Titel: Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: tine op mei 20, 2014, 22:06:53
Voor het brouwen van bier wordt vaak gerst gebruikt of tarwe. Er blijft altijd wat gluten over, hoe het ook bewerkt wordt. Lastig is, dat glutentesten de hoeveelheid schadelijke gluten niet goed kunnen meten. Dus zelfs een bier waar het label 'glutenvrij' op staat bevat nog gluten, al weet je niet precies hoeveel. Met nieuwere testen, gebaseerd op massaspectrometrie, komen sommige 'glutenvrije' biersoorten slecht uit de bus: ze blijken helemaal niet glutenvrij.

Onderzoekers hebben uitgezocht of er een soort rijst is waarmee 'malt' gemaakt kan worden, essentieel voor het proces van het brouwen van bier. Het kan, concluderen ze. En ze vertellen erbij welke soort rijst het meest geschikt is. Nu maar afwachten welke bierbrouwers de handschoen oppakken.

(Ik weet eerlijk gezegd niet, of er al een soort rijstbier op de markt is, dat zou me niet verbazen.)


J Agric Food Chem. 2014 May 19. [Epub ahead of print]

Production of a saccharifying rice malt for brewing using different rice varieties and malting parameters.

Mayer H, Marconi O, Regnicoli GF, Perretti G, Fantozzi P.

This study was conducted to produce rice malt suitable for beer brewing. An all-rice beer would be particularly appealing to individuals with celiac disease because rice does not contain gluten proteins. Furthermore rice malt could also contribute to new beer flavors and brands. A screening of ten rice varieties was conducted. The varieties Balilla and Centauro were found to be suitable for the production of an all-rice malt beer without the need of exogenous enzymes. They were characterized by a low diastatic power but nevertheless they saccharified well, likely due to other endogenous amylolytic enzymes such as limit dextrinase and α-glucosidase. The addition of CaCl2 and lactic acid during mashing lowered the pH value and increased saccharification. However the Balilla variety saccharified without the need of these additives. We also show that the soluble nitrogen and free amino nitrogen content (FAN) of rice malt wort can be increased by the incorporation of the acrospires and rootlets during mashing.

Bron: Pubmed
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: LauraV op mei 21, 2014, 00:55:52
Voor zover ik mijn buik moet geloven: bier is gluten. En redelijk wat ook. Wordt er in ieder geval flink naar van de volgende dag (op de avond zelf heb ik het niet altijd door, iets met alcohol? ;-) ). Maar rijstebier zou best cool zijn! Vraag me alleen af of het dan niet wat zoetig wordt. En ik hoop dat ze er geen 'normaal' pils van proberen na te bootsen, dat zou helemaal vreselijk zijn. In ieder geval cool dat het onderzocht wordt!
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: optimus op mei 21, 2014, 11:03:08
Corona (http://en.wikipedia.org/wiki/Corona_%28beer%29) is een biertje waar men naast gerst ook rijst of mais gebruikt als basis.  Er wordt gezegd dat het daarom minder gluten bevat dan 'normaal' bier enkel op basis van gerst of tarwe.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: LauraV op mei 21, 2014, 11:17:08
Daarbij: Corona is heel erg lekker. Maar ga het maar niet proberen. Mijn biertijd is afgelopen. Enkel nog cocktails ;-)
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: Renate48 op mei 21, 2014, 12:13:57
Er is wel degelijk rijstbier. Onze oudste heeft het meegenomen uit Detmold. Zal eens kijken of ik nog een flesje heb.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: Pauliina op mei 21, 2014, 12:19:35
Glutaner die vroeger verkrijgbaar was was met rijst en sorghum als ik me het goed herinner. Ik vind het zo jammer dat het niet meer verkrijgbaar is, lekker en ik had er geen last van. Nu weer jaren geen bier gedronken.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: MartijnH op mei 22, 2014, 22:18:41
Van 1 Corona krijg ik een glutenreactie.
Maar Heineken.... kan ik de hele avond doordrinken zonder darmproblemen. Mijn hoofd is dan niet zo blij.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: S_Roe op juni 11, 2014, 13:53:27
Over bier zit ik altijd in twijfel. Wel doen/Niet doen???

Ik vond een lemon biertje altijd wel lekker in de zomer... En nu lijkt me een radler ook wel lekker of een 0.0

Maar ik vind het altijd een beetje verwarrend. Dan vallen ze wel onder de norm, dan niet... Ook GV bier schijnt niet altijd GV te zijn.  Dat maakt het nog lastiger....

Bier van gerstemout zou misschien kunnen, de gluten zijn al "geknipt" in kleinere stukken en het zijn er veel minder als bier van tarwe. Maar dan is het de vraag reageert de darm op die kleine stukjes of alleen op een specifiek eiwit deeltje van de gluten.

Het blijft twijfelen en lastig.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: tine op juni 11, 2014, 16:30:23
Misschien kun je glutenvrij bier proberen en kijken hoe het valt (ik weet niet of je te veel gluten opmerkt? dwz of je er klachten van krijgt?) en dan de rest van de dag geen dingen eten waar 'tarwe' of 'glutenvrij tarwezetmeel' op staat. En liefst verse groente/ fruit en geen dingen uit een zakje, pakje of potje (daar zit ook vrijwel altijd wat gluten in, onder de norm van glutenvrij). Dan blijf je hopelijk onder 10 mg gluten die dag (boven die grens heb je kans op darmschade, onder die grens niet, maar dat is wel gebaseerd op een lange periode, een paar weken achter elkaar, en niet op 1 dag).

http://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/wist-je-dat-er-ook-glutenvrij-bier-bestaat

Of die gluten in bier 'geknipt' zijn maakt voor je darmen niet uit, de darmvlokken kunnen er nog steeds op reageren, het is alleen zo dat de detectietesten ze niet kunnen aantonen, want die meten hele gluteneiwitten, geen afgebroken stukjes.

Maar vergis je niet, je krijgt elke dag wel kleine beetjes gluten binnen, via je glutenvrije brood, vleeswaren, snoepjes, chips, koffiemelkpoeder etc. het idee is dat je lichaam die minieme beetjes wel aan kan, al verschilt de tolerantiegrens per persoon, en kun je meer of minder gevoelig worden.

Dus... kan niemand je vraag beantwoorden. Het is zelfs zo, dat elke coeliakiepatient op andere glutendeeltjes reageert. Dus misschien word ik er niet ziek van, maar jij wel. Dus: je zult het zelf moeten proberen. Begin dan wel met 1 flesje; als je geen klachten krijgt, kun je er de volgende keer nog een bij nemen. Liefst eerst testen als je geen belangrijke dingen op het programma hebt staan (en het niet erg is als je niet zo fit bent daarna).
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: Thomh op november 15, 2014, 11:48:19
Ik kwam op de website van de Glutenvrije Bierspecialist hierover ook informatie tegen. Zie http://www.glutenvrijebierspecialist.nl/. Op hun website geven ze aan welke bieren van nature glutenvrij zijn en welke bieren tijdens het brouwen ontdaan zijn van gluten (de gluten worden tijdens het brouwproces afgebroken).

Thom
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: JosjeC op november 15, 2014, 12:56:43
hehe, vertel eens Thom, wat voor werk doe je zoal?
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: JosjeC op november 15, 2014, 13:01:09
Maar eh, als je hier nou toch zit te spammen. Ik hou niet zo van bier, maar als je meer soorten cider in kleine flesjes gaat verkopen (echte cider niet van die zoet limonade-achtige yilz of Sommersby), dan wordt ik misschien wel klant bij je/jullie. Dat is Nederland sowieso een gat in de markt volgens mij, want alleen magners of strongbow is nog wel eens ergens te koop.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: Thomh op maart 08, 2015, 23:11:28
Hoi JosjeC, tijdje niet op het forum geweest. Ik heb helaas nog geen werk, ben gewoon een student met coeliakie die bier lekker vindt. Vandaar mijn interesse in bier...... :)
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: soezepoes op maart 09, 2015, 16:18:19
Maar eh, als je hier nou toch zit te spammen. Ik hou niet zo van bier, maar als je meer soorten cider in kleine flesjes gaat verkopen (echte cider niet van die zoet limonade-achtige yilz of Sommersby), dan wordt ik misschien wel klant bij je/jullie. Dat is Nederland sowieso een gat in de markt volgens mij, want alleen magners of strongbow is nog wel eens ergens te koop.
Volgens mij wordt er volop cider verkocht bij de Glutenvrije Bierspecialist. T. houdt er niet van dus wij bestellen daar heerlijke boertjes voor hem.
Als het aan T. lag dan bestelden we daar nog veel vaker, ze hebben lekker veel keus.... maar ja, gv bier is zo duur he.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: JosjeC op maart 10, 2015, 15:07:19
Ze hebben wel veel cider maar niet echt lekkere cider hoor. Met meeste is een beetje limonade-achtig. In Frankrijk en Engeland is cider gewoon een normaal volwassen drankje, je kan het gewoon van de tap krijgen, net als bier. Appelcider is juist het lekkerst met een klein beetje een bitter smaakje.  Bier is mij te bitter, maar ik zag dat ze ook Raddler hebben, misschien ga ik dat eens proberen.
Titel: Re:Bier brouwen kan ook met rijst
Bericht door: lilly op maart 10, 2015, 16:57:59
Estrella Damm wordt gebrouwen uit gerst, hop, gist en rijst...

Er is ook een "glutenvrije" variant: Estrella Damm Daura. Ik heb geen ander gv bier geprobeerd, maar deze gaat bij mij goed.