Coeliakieforum

Coeliakie => Producten glutenvrij of niet (meer) => Topic gestart door: Kiekkiek1 op oktober 17, 2013, 23:07:38

Titel: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Kiekkiek1 op oktober 17, 2013, 23:07:38
Ik had laatst een heel risico lijstje gemaakt van eten dat niet zo goed voelt.
Zaken als. Oa

- naturel chips
- overfriet ( diepvries)
- voorverpakte zalm
- kruiden mixen ( oogenschijnlijk gv / vooral kipkruiden)
- mayonaise
- slasaus
- worst
- rozijnen/ gedroogd fruit
- pindakaas
- medicatie
- koffie en thee ( uit de automaat)
Allemaal producten die gv horen te zijn op basis van de ingredienten.
Op een Belgische site zag ik dat in Al DEZE producten vaak verborgen gluten zitten.
Dat duidelijk steeds opnieuw coeliaken er op reageren..
Ondertussen zegt mijn diŽtist hanteer livaad.
Ik ben misschien heel gevoelig maar klaarblijkelijk zijn er dan wel veel mensen gevoelig.
Wat hebben we aan livaad als iedere keer blijkt dat er verborgen gluten zitten in dergelijke producten.
En waarom doen diŽtisten hier zo makkelijk over, terwijl zovelen tegen hetzelfde aanlopen.
Al is het maar via stapeling. Ik kom dan ook vaak dezelfde producten tegen op dit forum ( ook bij kinderen) en ik snap niet dat dit door artsen en diŽtisten niet beter gesignaleerd kan worden.,

Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Ajta op oktober 18, 2013, 08:46:58
Livaad wordt samengesteld door vrijwilligers, die etiketten lezen in supermarkten. Wettelijk gezien voldoen die etiketten aan de normen, die internationaal zijn vastgesteld. Die normen zijn in 2012 (meen ik) nog aardig scherper gesteld. "Mogelijke sporen van..." geeft aan dat kruisbesmetting in de productielijn/verpakkingslijn mogelijk zou kunnen zijn.
Van de producten uit jouw lijst (ik gebruik ze niet allemaal) heb ik geen last, als ik het etiket goed gelezen heb. Kennelijk is er een groep mensen, die super gevoelig is. Of deze groep heel groot is weet ik niet. Ik denk wel dat het een groep is die op dit forum misschien wat aktiever is, omdat de zoektocht moeilijker is. Misschien geeft dat een vertekend beeld?
Blijft natuurlijk, dat het heel vervelend is als je zo gevoelig bent. Je zou zelf je patat kunnen maken (nog veel lekkerder trouwens), net als je kruidenmixen, mayonaise, gedroogd fruit. Meer werk, maar wel heel puur.
Sterkte met je zoektocht!
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op oktober 18, 2013, 11:43:38
Ik herken alles op dat lijstje. Maar veel anderen met coeliakie weer niet. Het hangt enerzijds van je eigen gevoeligheid af. Anderzijds van de hoeveelheid gluten in de afzonderlijke producten.

Het punt is, dat je gewend bent af te gaan op de info op het etiket. Daar staat precies op hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten etc. erin zitten. Maar wat er niet op staat: hoeveel gluten erin zit. Dat is een vreemde zaak. Want zo kun je niet eten wat je wilt, geen goede keuzes maken, de info op het etiket schiet tekort. De inrichting van veel fabrieken is verouderd, fabrieken zijn veelal niet ingericht om contaminatie met gluten te voorkomen, plus contaminatie is ook wettelijk toegestaan, en tarwe wordt 2 keer zoveel gebruikt als 10 jaar geleden, de prijs van tarwe is ook gunstiger dan die van mais, dus: gluten(sporen) zitten in 90 tot 95% van de bewerkte producten in de supermarkt. Daarnaast hoeven hulpstoffen niet gedeclareerd te worden op het etiket (zoals in koffie, thee, chips en friet). Ik hoop dat dat in de toekomst gaat veranderen. En dat ook duidelijk wordt hoeveel gluten afgeleiden van tarwe in voedingsmidelen bevatten. Maar daar zijn weer betere testmethoden voor nodig. Nog veel werk aan de winkel, dus! 

Je zou de coeliakievereniging op de hoogte kunnen brengen van je bevindingen: dietist@glutenvrij.nl

Je zou verwachten dat 'glutenvrij' veilig is voor alle mensen met coeliakie. Maar in de praktijk is dat niet zo. Alleen voor mensen die niet zo gevoelig zijn, en dat zou wel eens de grootste groep kunnen zijn. Deze situatie speelt natuurlijk niet alleen hier. Lees dit maar: http://celiacdisease.about.com/od/StartingTheGFDiet/a/Gluten-Free-Food-Myths.htm
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Annikka op oktober 18, 2013, 14:20:32
Vandaag was ik bij Lidl en sinds lange tijd weer eens bij de chips gekeken. Ik koop nl zelden chips. Op al de verpakkingen van chipssoorten die voorheen 'veilig' leken, maar waar ik toch een glutenreactie op kreeg staat nu dat er gluten in zitten of dat er een mogelijke besmetting is. De verpakkingen zijn verder niet veranderd.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op oktober 18, 2013, 14:24:41
Nieuwe allergenenwetgeving. :D Ik denk dat ze in Duitsland toch net iets verder zijn wat dat betreft (met VITAL 2.0)
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Annikka op oktober 18, 2013, 14:29:25
Laatst weer eens bij Aldi geweest en daar viel het me ook al op dat op bijna elke verpakking een glutenwaarschuwing staat. Blijft wel weinig over zo, al ben ik blij dat de etikettering verbeterd is.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op oktober 18, 2013, 14:43:35
De nieuwe (may contain) etikettering is gemaakt voor de meerderheid 'gewone' coeliakiepatienten (en andere mensen met een allergie), niet voor degenen die extreem gevoelig zijn, de wetenschappers erachter nemen aan dat de laatste groep uit voorzorg geen bewerkte producten eet:

http://www.allergenbureau.net/downloads/resources/conferences-2013/2013-March-Food-Safety-Summit-Auckland-GC.pdf zie blz. 18:

Established the Level of acceptable risk, protection for vast majority:

ē Reiterated that exquisitely allergic consumers are not accounted for
in VITAL, continue to assume they do not eat processed foods

Hier lees je ook dat onder de oude 'may contain' etikettering mensen het niet zo serieus namen, als er een vermelding op het etiket stond dat iets (sporen van) gluten (of ander allergeen) kon bevatten, want het was een loze kreet. Nu is dat niet meer zo.

Ik sprak dhr. Houben (adviseur van TNO) hij meent dat fabrikanten het niet voor elkaar kunnen krijgen dat er minder dan 20 ppm gluten in hun producten terechtkomt. Hij wees op de komst van medicijnen en probiotica voor coeliakiepatienten, om hiermee de darmen te ondersteunen, wat nodig is omdat er gluten binnen blijft komen. Persoonlijk zit ik meer op het preventieve spoor...
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Annikka op oktober 18, 2013, 14:48:04
Ik ook, al vind ik het soms nog een hele klus om zoveel zelf te maken als je moe bent. En ik vind het lastig om geen 'honger' te hebben, dus voldoende vulling. Dat ik geen dierlijke melkproducten verdraag maakt het er ook niet makkelijker op.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Lirio op oktober 18, 2013, 15:05:20
Ik was eerst boos dat de komende medicatie en andere middelen alleen voor af en toe of tegen besmetting was. Maar ik begin er blij mee te worden. Ik ben niet gevoelig maar ook voor mij wordt het steeds moeilijker om mijn voedsel glutenvrij genoeg te houden. Zeker in combinatie met werk. Het is ongelofelijk wat eten in een kantine en met andere mensen voor problemen op kan leveren.
Maar toch blijkt dit veiliger te zijn dan de glutenvrije broodjes die ik bestelde bij een broodjes zaak. Toen ik dat nog deed waren mijn antistoffen toch nog 8. Nu ik dat niet meer doe en zelf brood mee neem en beleg koop (wat eindelijk allergenen info heeft op het etiket!!!) heb ik die verhoging niet meer.
Ook ben ik nog minder "processed food" gaan eten. Lijkt toch ook te schelen.
Maar het is wel om gek van te worden.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: zoekende mama op oktober 18, 2013, 17:47:45
Ik probeer het maar los te laten.bracht teveel stres!
Liefst hadden we morgen een boerderij om zelf alles te produceren....goed eerst maar eens een volkstuintje  :D

ik kijk niet eens meer naar producten in de winkel :z
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Kiekkiek1 op oktober 28, 2013, 19:48:29
Toch gek, dat er ook zoveel kennelijk nergens last van hebben.
De afgelopen 2 weken gaat het gelukkig eindelijk weer wat beter. Ook kun je id beter naar je eigen lichaam luisteren dan je laten leiden door de etiketten.
1 x fout op de risico lijst... 3 x fout , dan niet meer dus.

Ik zit wel weer met een lastig dilemma en weet wederom niet of het faat om verborgen gluten of wat anders;

Iets wat wij regelmatig eten gaat nu weer fout en dit was de reactie overduidelijk..
Direct jeuk op handpalm en ook rood worden, moe/ loom en pijn rechter oor en klier.. Kleine blaren tong. En dat terwijl ik me de rest van de dag erg goed voelde. Wat zat er in ; spaghetti met bolognaise saus

Gezeefde tomaten ( Heinz)
Tomaten puree blikje ( del monte)
Rundergehakt ( geeft normaal geen probleem)
Tomaten ketchup Heinz
Spaghetti schar ( bevat oa erwten eiwit isolaat verder weinig geks)
Verse kaas ( geeft ook normaal geen problemen)

Zou het de tomaat kunnen zijn? Ik hoop het niet of zit er wellicht iets verborgen in de tomaten puree wat niet bij de ingredienten staat...ik hoop dat jullie een idee hebben.



-
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: orionne op oktober 28, 2013, 19:54:12
misschien heb je last van mais?

de Engelse site van TGF (Truly gluten free) geeft aan, dat er mensen last hebben van Mais;
ook Dr. Osborne waarschuwt voor mais..
in  dit artikel ( van Tine gekregen )http://www.mdpi.com/2072-6643/5/10/4174 , kun je erover lezen..

ik heb de mais even een tijdje uit mn dieet gebannen-- :)
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op oktober 29, 2013, 11:35:31
Toch gek, dat er ook zoveel kennelijk nergens last van hebben.
De afgelopen 2 weken gaat het gelukkig eindelijk weer wat beter. Ook kun je id beter naar je eigen lichaam luisteren dan je laten leiden door de etiketten.
1 x fout op de risico lijst... 3 x fout , dan niet meer dus.

Ik zit wel weer met een lastig dilemma en weet wederom niet of het faat om verborgen gluten of wat anders;

Iets wat wij regelmatig eten gaat nu weer fout en dit was de reactie overduidelijk..
Direct jeuk op handpalm en ook rood worden, moe/ loom en pijn rechter oor en klier.. Kleine blaren tong. En dat terwijl ik me de rest van de dag erg goed voelde. Wat zat er in ; spaghetti met bolognaise saus

Gezeefde tomaten ( Heinz)
Tomaten puree blikje ( del monte)
Rundergehakt ( geeft normaal geen probleem)
Tomaten ketchup Heinz
Spaghetti schar ( bevat oa erwten eiwit isolaat verder weinig geks)
Verse kaas ( geeft ook normaal geen problemen)

Zou het de tomaat kunnen zijn? Ik hoop het niet of zit er wellicht iets verborgen in de tomaten puree wat niet bij de ingredienten staat...ik hoop dat jullie een idee hebben.

Dit kun je doen:
- vervang de spaghetti van Schar door rice sticks van de toko (hier is de fusili van Schar verdacht, ik ga het nog 1 keer testen)
- check de ingredienten van je gehakt (zit er ascorbinezuur of citroenzuur in? maal het anders zelf in een keukenmachine)
- wij reageren beter op boerenkaas en helemaal goed op 'pure graze' kaas van grasgevoerde koeien
- laat het blikje tomatenpuree weg, is niet per se nodig, des te meer uit blik, des te meer kans dat er iets fout is, laatste keer gewone tomaten erin gedaan, ging prima
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Pauliina op oktober 29, 2013, 12:27:27
Ik zou eerst eigenlijk wel iets anders aanraden, namelijk:

Eet alle deze producten een keer apart van elkaar. Met genoeg tijd tussen natuurlijk. Want waarschijnlijk is het maar een van deze dingen waar je op reageert en dan is het sonde om ze allemaal te gaan vervangen.

Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Kiekkiek1 op oktober 29, 2013, 21:11:18
Bedankt voor jullie adviezen... Ik ga het id proberen.
Overigens heb nu al een paar keer maÔs eieren geprobeerd ( suggestie uit eerder topic) en nu toch duidelijk steeds geen reactie. Dat terwijl ook ei steeds verkeerd ging.
Gelukkig... Want pannenkoeken kunnen gelukkig ook weer...
Ik maak die met wajang boter, schar bakken en koken ( meel) want pannenkoeken meel van schar bevat dextrose, maÔseieren  en amandelmelk. En dat gelukkig erg goed.
Dat maÔs het probleem zou zijn sluit echter ook niet uit ... Tortilla chips gaan ook fout, echter gewone maÔs volgens mij niet. We checken het dieet boek eens.. Wellicht geeft dat meer duidelijkheid over de maÔs..



Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Pauliina op oktober 29, 2013, 21:29:04
Welke tortilla chips waren dat? ik vermoed dat er bij zo'n product ook best een kans is op kruisbesmetting...
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op oktober 29, 2013, 21:56:27
Ja ik heb echt jaren gedacht dat mijn zoontje niet tegen mais kon. Ook niet tegen pinda's en chocola etc. Maar wat doe je? Je kijkt op het etiket. En probeert verbanden te zien, verklaringen te vinden. Maar het belangrijkste staat niet op het etiket; hoeveel gluten ergens in zit. Dan kun je nog zo goed alle etiketten uitpluizen, je hebt er niets aan. Want mijn zoontje wordt ziek van wat NIET op het etiket staat: besmetting met gluten. En nietsvermoedend als ik was, snapte ik ook niet dat er in chocola gluten zou zitten, of in chips, of in vleeswaren of in... (vul maar in). Want ik vertrouwde op het etiket. Daar stond toch niets van gluten?

Ik heb mijn zoontje jaren lang gekapitteld, dat hij zijn vingers niet in zijn mond moest stoppen, want hij had telkens klachten, dat kon ECHT niet aan het eten liggen. Dacht ik. Want dat was helemaal glutenvrij... ik wist toen niet dat glutenvrij niet hetzelfde is als eivrij en pindavrij en dat er nog een beetje gluten in mag zitten. Ook dacht ik dat een etiket alle ingredienten zou bevatten. Geen idee dat besmetting met gluten niet op het etiket hoeft. En geen idee dat de een gevoeliger is voor gluten dan de ander. En dat er mensen zijn die bij extreem kleine hoeveelheden gluten al ziek worden.

Pas toen ik zelf glutenvrij ging eten, schrok ik hoe vaak ergens gluten in zat. Ik had al die tijd de oorzaak van klachten bij mijn zoontje gezocht en niet bij het eten. We werden altijd op dezelfde momenten ziek, van hetzelfde eten. Ik voel nog steeds dat ik hem onrecht aangedaan heb, door zijn klachten niet serieus te nemen. Maar er was altijd wel een andere oorzaak te bedenken, een spannende verjaardag, sinterklaas, laat gaan slapen, een feestje, sporten, school etc. etc. ik heb honderden redenen bedacht waarom hij klachten zou kunnen hebben, wilde me niet altijd focussen op zijn coeliakie, maar ik heb nu spijt dat ik zijn signalen niet eerder en beter heb opgepikt en geinterpreteerd. Moet toegeven dat ik zelf in die tijd ook uitgeteld was, geen puf om iets uit te zoeken, pas toen ik zelf opknapte door glutenvrij te eten, heb ik me erin verdiept en alles op een rij gezet. 

Ik ken geen enkele soort chips zonder gluten, of dat nou taco's zijn of tortilla of gewone aardappel chips, het gaat altijd fout. Een beetje. Het mag besmet raken in de fabriek. En er mag dextrose van tarwe overheen gestrooid worden voor het behoud van de gele kleur. Hulpstoffen hoeven niet op het etiket te staan.

We kunnen pinda's, walnoten en amandelen eten die we zelf pellen. En popcorn die je zelf bakt in de pan. Rozijntjes. Kaas, rauwkost, fruit. Zelfgebakken koek. Ik heb nog kroepoek van de toko om een keer zelf te bakken, ben benieuwd of dat lukt, maar ik varieer voorlopig zo weinig mogelijk, ik wil graag dat mijn zoontje zoveel mogelijk dagen naar school kan. Een stap naar links of een stap naar rechts kan meteen verkeerd uitpakken. Ik ben heel blij dat we nu goede eieren hebben en dat ik chocola kan maken (met cacao, kokosboter en honing/suiker), als mijn zoontje nu uit school komt, krijgt hij een chocolaatje, dat is een grote luxe...
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Pallas op oktober 31, 2013, 20:40:49
Wat Tine vertelt, kan ik van harte onderschrijven. Ik krijg het zelf nooit zo goed uitgelegd. Voor mijn werk eet ik nog wel eens buiten de deur en altijd weer meldt de kok dat hij wel wat kan maken of krijg ik vragen van mijn disgenoten over wat ik heb meegenomen. Of mensen die vragen wat ze voor jou kunnen kopen.... Het is lastig uit te leggen want " er staat toch glutenvrij op" en "het schap met glutenvrij is tegenwoordig heeeel groot hoor". Ik heb niet altijd zin om het hele verhaal af te steken.

Door Tine heb ik weer mais geprobeerd en appel. Geen last! Het frustrerende is dat je het niet vooraf weet, je moet het maar uitpuzzelen door uitproberen. Fabrikanten bellen helpt ook maar tot op zekere hoogte, ze zeggen doodleuk aan het slot " en als u toch last krijgt, moet u het maar niet meer eten"  :roll:
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: berg444 op december 10, 2013, 23:08:19
Toch gek, dat er ook zoveel kennelijk nergens last van hebben.
De afgelopen 2 weken gaat het gelukkig eindelijk weer wat beter. Ook kun je id beter naar je eigen lichaam luisteren dan je laten leiden door de etiketten.
1 x fout op de risico lijst... 3 x fout , dan niet meer dus.

Ik zit wel weer met een lastig dilemma en weet wederom niet of het faat om verborgen gluten of wat anders;

Iets wat wij regelmatig eten gaat nu weer fout en dit was de reactie overduidelijk..
Direct jeuk op handpalm en ook rood worden, moe/ loom en pijn rechter oor en klier.. Kleine blaren tong. En dat terwijl ik me de rest van de dag erg goed voelde. Wat zat er in ; spaghetti met bolognaise saus

Gezeefde tomaten ( Heinz)
Tomaten puree blikje ( del monte)
Rundergehakt ( geeft normaal geen probleem)
Tomaten ketchup Heinz
Spaghetti schar ( bevat oa erwten eiwit isolaat verder weinig geks)
Verse kaas ( geeft ook normaal geen problemen)

Zou het de tomaat kunnen zijn? Ik hoop het niet of zit er wellicht iets verborgen in de tomaten puree wat niet bij de ingredienten staat...ik hoop dat jullie een idee hebben.



-
En ben je er al uit wat in deze maaltijd je beter kunt laten staan?
erwteneiwit is net als bijvoorbeeld bruine bonen zware kost.
Als het gehakt in de winkel is gekruid vindt ik het al verdacht.
Kan zijn om de versheid te camoufleren.

Als je pure produkten zoekt kun je altijd een mailtje sturen dan kan ik het misschien in het assortiment opnemen.
http://www.ordersnoborders.com/nl/kies-categorie-of-allergeen-filter/puur-zonder-toevoegingen/
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op december 11, 2013, 10:48:16
Hi Berg, wat aardig dat je dit aanbiedt; ik ben alleen bang dat dieetproducten niet passen in een 'gluten contamination elimination diet' (GCED) zoals dat keurig heet in medische vaktermen. In alle dieetartikelen zitten namelijk kleine beetjes gluten. Bij het ene artikel wat meer dan bij het andere; bij sommige producten merken we meteen dat er gluten in zit, bij andere pas als we er een grotere hoeveelheid van eten; het glutengehalte varieert erg, van 1 of 2 ppm tot rond 15 ppm, maar 0 ppm bestaat (nog) niet in glutenvrij-dieetproducten-land. Daarom wordt bij het GCED aangeraden om geen dieetproducten te eten en juist wel producten die van nature geen gluten bevatten, groente, fruit, naturel vlees, aardappels, rijst etc. als je alle sporen van gluten wilt vermijden.  

Ik begrijp de aanduiding '100% glutenvrij' dan ook niet, die verschillende fabrikanten van glutenvrije dieetproducten hanteren, in mijn ogen is dat zelfs misleidend, want het betekent nog steeds dat het product tussen de 0 en 20 ppm gluten bevat en niet verschilt van andere glutenvrije producten.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Fan74 op december 17, 2013, 16:58:41
Ik ben twee weken geleden behoorlijk ziek geworden van verborgen gluten in bouillonblokjes van het merk 'healthy planet', gekocht bij de Ekoplaza.
IngrediŽnten: zout, zetmeel (maÔs-en aardappelzetmeel), palmvet, groenten (10,5%; ui, selderij, prei, wortel), suiker, kruiden, specerijen.
Ik dacht, er staat geen gluten op, en er staat ook niet op dat het er mogelijk in zou kunnen zitten, dus dat is vast okee. Nou niet dus. Ik had soep gemaakt waar ik twee dagen achter elkaar van heb gegeten, de eerste dag kokhals neigingen en hťťl misselijk meteen na het eten, had toen nog niet de associatie meteen dat het de bouillon zou zijn. Maar de dag erna kreeg ik binnen het uur een vagale reactie, mijn bloeddruk en temperatuur knalden beiden omlaag, alsof ik flauw zou vallen, alleen ik viel niet flauw.
En vreselijke krampen in mijn buik, ik kon alleen nog maar krom liggen. Vreselijk. Duurde een paar uur voor ik weer 'op de wereld' was, en 4 dagen voor ik weer kon eten, van alles werd ik onpasselijk, ook van rijst ed. Dus nooit meer die bouillon! Bij Ekoplaza zeiden ze 'oh, nou, dan moet je het niet meer eten'. En dat was het dan. Iemand tips welke bouillonblokjes wel echt veilig zijn?

groetjes Fan
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Lieske op december 17, 2013, 18:19:03
Wat erg en wat een botte reactie  :duimlaag:
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: T.M. op december 17, 2013, 18:27:17
Wij gebruiken altijd de vision groente bouillon poeder, te koop bij de jumbo. Bij ons gaat deze goed, deze is glutenvrij staat erop.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Annikka op december 17, 2013, 20:25:46
Ik gebruik altijd bouillonblokjes uit de natuurvoedingswinkel van het merk Genovis.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Fan74 op december 17, 2013, 22:26:15
Dank voor de tips, ik ga op zoek!
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: koekie8 op december 17, 2013, 22:50:35
Ik gebruik de zelfde blokjes als Annikka en dat gaat hier goed.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Lieske op december 18, 2013, 07:10:34
ik gebruik Knorr Bouillonketeltje,deze zijn vrij van gluten/kleurstoffen/smaakversterkers en conserveermiddelen.
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: cheke op januari 07, 2014, 22:45:39
Wij gebruiken de bouillon van Sublimix die is er in diverse variŽteiten ook lactosevrij
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Pimpelmees op augustus 06, 2015, 22:01:28
Een oud topic, maar ik reageer er toch nog even op. Tot een paar dagen geleden was ik in de overtuiging dat (besmetting met) gluten altijd vermeld werden op de verpakking. Ik ben helaas (gelukkig?) uit mijn naiviteit verlost  :"

Ik had vandaag ook zo'n help! wat heb ik nou weer verkeerd gegeten-dag. Ik vermoed dat het aiolie (merk Cheff) was. Er staan geen gluten vermeld op het etiket, wel 'specerijen'. Toch last gekregen. Om woest van te worden! Ik eet redelijk veel mayonaise, dat kieper ik over de aardappels tussen de middag, en ik wilde eens wat anders proberen. Nu begrijp ik dat gewone mayonaise ook besmet is met gluten. Misschien is dat de oorzaak voor mijn continue achtergrond-pijn? Ik ga maar eens een tijdje stoppen met mayo of het zelf maken, en kijken of het verschil maakt. Want ik eet het elke dag.

Om moedeloos van te worden... hoe kan ik in godesnaam zo gevoelig zijn?  :'
Titel: Re:Verborgen gluten... Help!
Bericht door: lies merceij op augustus 06, 2015, 22:41:17
Mijn man is ook erg gevoelig maar er zijn nog genoeg mayonaise die je kunt eten hoor bv die van Calve en Zaanse mayonaise  zowel de tube als de knijpfles succes  ;)  
Titel: Re: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Tash85 op juni 16, 2018, 20:45:24
Ik ben nu een aantal weken bezig met het gv dieet. Nu denk ik dat ik toch ergens nog op reageer omdat ik gedurende de dag vaak last krijg van een rommelende buik, diarree en maagpijn.

Van de diŽtist hoorde ik dat producten met tarwe, kamut, gerst etc gemijd moeten worden. Dus alleen de granen. Maar ik begrijp dat gluten dus ook op een andere manier in producten terug kunnen komen zoals in dextrose?  Zijn er nog andere ingrediŽnten die gluten bevatten of hebben jullie tips waar op te letten bij het lezen van etiketten?
Titel: Re: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op juni 16, 2018, 21:55:44
Ik denk dat je het beste een diŽtist kunt zoeken die gespecialiseerd is in coeliakie. Dan kunnen jullie samen etiketten lezen, en zij kan je leren waar je op moet letten. Namen van diŽtisten zijn te vinden bij www.glutenvrij.nl Een 'gewone' diŽtist heeft niet genoeg kennis van het glutenvrije dieet om je goed op weg te helpen. Het is in het begin heel lastig, maar het went. Over een jaar weet je niet beter. Dan ben je er goed in thuis. Voor nu is het een hoop uitzoekwerk.

Er zijn enkele gradaties in glutenvrij eten:
- glutenvrij
- glutenvrij en ook zonder tarwezetmeel
- glutenvrij, zonder tarwezetmeel, zonder tarwederivaten zoals dextrose

Als je begint met glutenvrij eten, begin je met de bovenste variant. Je gaat ervoor zorgen dat alles wat je eet glutenvrij is, door goed de etiketten te lezen. En je zorgt ervoor dat je kruisbesmetting vermijdt, dus je eet chips uit je eigen zak of schaal, niet uit een bak waar iedereen (met kruimelhanden) aan komt. En je hebt je eigen beleg zoals jam of pindakaas, zodat er geen kruimels in terecht komen. Je wordt ziek van 1 kruimeltje brood of koek. dat is heel weinig. Maar het dieet krijg je wel onder de knie, al vergt het enige oefening. En veel producten zijn van nature al glutenvrij. Denk aan noten, naturel vlees/kip/vis, groente, fruit, yoghurt, melk, eieren, kaas ed. En er zijn veel vervangers van gluten, in plaats van pasta van tarwe kun je pasta eten van mais, of rijst. Als je bij AH boodschappen doet, zie je een glutenvrij logo op het etiket als het iets is dat je kunt eten. Dat maakt het makkelijker. Gluten kan werkelijk overal in zitten. Omdat het een bindmiddel is, een glansmiddel, een conserveermiddel etc. Dus check altijd de lijst met ingrediŽnten en let goed op wat vet gedrukt staat, soepen, sauzen, broodbeleg, limonade, worst, lees alle etiketten en controleer of het glutenvrij is en je het kunt eten. In deze databank vind je de meeste glutenvrije producten:  http://www.livaad.nl/

Als na een half jaar tot een jaar blijkt dat je nog veel klachten houdt, en je alles wat je eet en drinkt met je diŽtist hebt doorgenomen en geen andere oorzaak voor je klachten kunt vinden, ga je een stap strenger glutenvrij eten, dan eet je glutenvrij en tarwezetmeelvrij. Tarwezetmeel zit vooral in brood. Niet iedereen kan ertegen. Er zit ietsje meer gluten in, zelfs al mag het glutenvrij heten. Het is iets wat je zelf moet uitvinden, of je het wel of niet verdraagt. Maar dat hoeft pas als je lange tijd glutenvrij eet, en je niet goed opknapt.

Gaat het zelfs met deze strenge uitvoering van het dieet nog steeds niet helemaal top, dan kun je overwegen om nog een stap strenger te worden. Dan laat je bv. dextrose staan. Maar dat is al behoorlijk zeldzaam, de meeste mensen met coeliakie kunnen producten met dextrose en glucosestroop ed gewoon eten. Dextrose zit vooral in snoep, limonade, ijs en toetjes. Zie verder 
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.msg622381#msg622381

Er zijn heel veel mogelijkheden waarom je darmen kunnen reageren op voeding. Dat hoeft niet alleen te komen door gluten. Ga er maar vanuit dat je darmen er lange tijd over hebben gedaan om steeds slechter te worden. En nu hebben ze lange tijd nodig om te herstellen. Dus dat duurt rustig een paar maanden tot een jaar voordat ze weer gezond zijn, soms langer, ook afhankelijk van hoe lang het heeft geduurd voordat coeliakie werd ontdekt, hoe erg je darmen beschadigd waren, en hoe oud je bent. Kinderen herstellen sneller dan volwassenen, weten we. Als het goed is merk je binnen een paar weken dat je je beter voelt en dat je meer energie hebt.

Ik weet niet wat je nu eet? Weet je bv. dat je haver alleen kunt eten als het volgens het etiket glutenvrij is?

Klachten kunnen ontstaan door verandering van je eetpatroon. In glutenvrij eten zitten vaak minder vezels. Dus let goed op dat je genoeg vezels binnenkrijgt, dat heeft je diŽtist je vast wel verteld. En gebruik jozo zout omdat je jodium nodig hebt, dat zit in gewoon brood maar niet altijd in glutenvrij brood. Je klachten kunnen ook ontstaan door melk en lactose. Dat gebeurt vaker in het begin van het dieet, omdat je darmen mogelijk niet genoeg enzymen hebben om de lactose te verteren (dat wordt gedaan door lactase enzymen, en die worden gemaakt op de top van de darmvlokken, zijn je darmvlokken korter geworden, dan heb je mogelijk niet genoeg enzymen om melk te verteren). Als je klachten houdt, kun je proberen of lactosevrije melk beter bevalt. Je kunt wel kaas eten, dat bevat (bijna) geen lactose. Omdat je nog maar net begonnen bent met glutenvrij eten, moeten je darmvlokken nog aangroeien. En ze kunnen ook moeite hebben met het verteren van eten bv als het vet is of als er veel suiker in zit. Dat zal na verloop van tijd beter gaan. 

Als je denkt dat je gluten binnenkrijgt, controleer dan alle etiketten wat je eet en drinkt, ook je medicijnen als je die hebt, of ergens gluten in zit. En lees de 'eerste hulp' op deze site dan zie je tips hoe je kunt voorkomen dat je toch een kruimeltje brood of koek binnenkrijgt.

Veel succes!
Titel: Re: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Tash85 op juni 16, 2018, 22:54:47
Hoi Tine,

Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Dit maakt het voor mij al een heel stuk duidelijker :)

Ik eet op dit moment niet zoveel in verband met allergieŽn/allergische reacties.
Het lijstje is zeer beperkt.

Haver eet ik alleen de glutenvrije variant van.
Gemiddeld op een dag eet ik het volgende:

's Ochtends : gv havermout met water en aardbeien
Lunch: idem
's Avonds : magere knakworstjes van unox of varkenshaas gebakken in boter van Zeeuws meisje.
                    Daarbij komkommer + slasaus (AH merk).
Tussendoor: komkommer / gv cornflakes, soms droog of soms met een beetje melk (ongeveer 50 ml).

Ik loop nu bij een diŽtist gespecialiseerd in coeliakie. Alleen doordat de nadruk meer op de allergieŽn ligt hebben we het glutenvrije dieet nog niet echt kunnen bespreken. Over een aantal weken heb ik weer een afspraak en tot die tijd probeer ik alvast wat duidelijkheid te krijgen over welke producten/ingrediŽnten ik het beste kan mijden.
Titel: Re: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op juni 17, 2018, 10:32:03
Wat ik mis in je lijstje zijn gekookte groenten. Die zijn zacht om te verteren. Bijvoorbeeld worteltjes, courgette, sperzieboontjes en zoete aardappels (dat is geen nachtschade). De courgette is lekker als je hem in schijfjes snijdt en bakt net zoals je aardappeltjes bakt, met een beetje boter in de koekenpan, en wat zout erover. Dat is snel en makkelijk. Bovendien zitten daar vitamines in. In komkommers zit niet zoveel waar je lichaam iets aan heeft. Ik vind zoete aardappels uit de oven ook heerlijk, er gaat bij mij boter en zout over, soms tijm of rozemarijn (bio kruiden van AH).

Fijn dat je je menu hebt uitgebreid met varkenshaas. Dat is al een mooi begin.

Het kan zijn dat de slasaus te vet voor je is of te veel ingrediŽnten bevat. Je kunt misschien een recept voor komkommersalade ergens vinden (meestal mayo, yoghurt, zout, peper, evt. azijn/citroen en kruiden als dille).

Is het nog gelukt om pannenkoekjes of toastjes te maken? Of wil je niet te veel melk gebruiken?

Ik hoop dat je langzaam maar zeker je menu wat kunt uitbreiden. Het zou fijn zijn als je een veilig basismenu hebt. Dan kun je vandaar uit telkens wat dingen toevoegen. Het beste is om met naturel dingen te beginnen (die uit 1 ingrediŽnt bestaan). En overhaast het niet, het kan echt wel maanden duren voordat je beter weet wat wel en niet goed gaat, dat weet ik uit ervaring. Bovendien moet je lichaam even tot rust komen als je iets hebt gegeten dat niet goed gaat. Ik doe het zo:
- zorg voor een veilig basismenu
- verander hooguit 1 ding per dag en wacht af hoe het gaat
- bouw de hoeveelheid van het nieuwe product langzaam op
- als iets niet goed valt, zorg dat je daarna een paar dagen kunt bijkomen (wash-out) voor je weer iets nieuws probeert
- als iets wel goed valt, zet ik het na 3 keer op de lijst met veilige producten
- hou bij op welke momenten je ziek wordt (voedseldagboek) en probeer een patroon te ontdekken, bv. je buik gaat tekeer 10 uur nadat je iets verkeerds eet
- probeer ook te achterhalen hoe je op gluten reageert en of dat anders is dan andere dingen waar je op reageert

Wij merken een besmetting met gluten op aan deze dingen: blaasjes in de wang, een prikkelende tong, rode wangen, koud (dekentje/ kruik/ vest nodig), moe (niet meer kunnen staan, moeten zitten en/of slapen), een zere rug of heupen, spierpijn of gewrichtspijn, geen kracht in armen en benen, opgeblazen buik, rammelende buik, buikpijn, hartkloppingen, ontstoken ogen, slecht humeur, jeuk/ huiduitslag/ puistjes, vaker plassen, ontlasting ziet er anders uit, mist in het hoofd/ niet helder kunt nadenken, wazig zien/ dubbel zien, oren/ neus/ keel verstopt, stil, nergens zin in, gevoel op een schommelende boot te zitten, slechte coŲrdinatie en motoriek (tegen deurpost aanlopen, niet midden op de wc gaan zitten maar half ernaast), duizelig, niet kunnen slapen/ wakker worden, nachtmerries, benen niet stil kunnen houden, etc.), in ernstige gevallen, bij veel gluten: overgeven en hoofdpijn/ migraine-aanval. Zo'n lijstje is natuurlijk heel persoonlijk, maar het maakt duidelijk dat het niet alleen om buikklachten gaat bij coeliakie. Bij jou is het nog een stuk ingewikkelder als je ook allergisch reageert op eten!

Veel succes verder!
Titel: Re: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: Tash85 op juni 17, 2018, 20:35:38
Dank je wel voor de tips Tine!

Ja heb de pannenkoekjes vanochtend gemaakt. Heb gisteren de gv havermeel binnen gekregen.
Het was wel even wennen qua dikte van het beslag maar het ging wel aardig en smaakte goed! :) Heb nu eindelijk weer iets waar ik wat aardbeienjam op kan doen.
Heb bewust een hele kleine portie gemaakt omdat ik bij te veel melk last krijg. Meestal gaat het bij zo'n 50-100 ml per dag nog wel goed.

Vandaag ook een cheesestring geprobeerd en ook dat ging goed :) Dus dat was erg fijn.

Alleen vanmiddag toch weer erg veel last gehad van buikkrampen en diarree. Merkte ook dat mijn huid helemaal onder de rode bultjes zat en die verdwenen toen de buikkrampen ophielden.
Ik denk dat het voor nu nog even puzzelen is wat de klachten veroorzaakt. Voor het gv eten had ik veel last van obstipatie, maar sinds het gv dieet heb ik juist elke dag last van diarree. De ene dag erger dan de andere. Vind dat toch wel bijzonder hoe dat zo om kan slaan  :o
Titel: Re: Verborgen gluten... Help!
Bericht door: tine op juni 18, 2018, 09:58:04
Fijn dat het gelukt is, je probeersel met de pannenkoekjes, heb je toch meer dingen te eten. Je kunt ook lactosevrije melk gebruiken, als je er meer van wilt eten. 

Je kunt beter harde Hollandse kaas nemen, daar zit heel weinig lactose in, dat is beter dan smeltkaas als lactose een probleem is. De hoeveelheid lactose kun je vinden op het etiket door te kijken hoeveel suiker er in de kaas zit. Zoek liever iets onder 0,5 g. Op de website van AH staat bij elke kaas de voedingstabel. Deze bv. heeft geen (nauwelijks) lactose:
https://www.ah.nl/producten/product/wi197227/de-zaanse-hoeve-jong-belegen-48-plakken

Mijn zoon lust graag kaas op zijn pannenkoeken, dus misschien is dat tzt ook iets voor jou.

zie ook https://lifehacker.com/the-best-cheeses-to-eat-if-youre-lactose-intolerant-1563386663