Mijn forum

Archief => Receptenarchief => Topic gestart door: Astrid op oktober 01, 2003, 09:09:50

Titel: Indische rendang
Bericht door: Astrid op oktober 01, 2003, 09:09:50
Rendang
Indische rendang:

1 kg sudderlappen (soort maakt niet uit)
klein blikje kokosmelk
1 theelepel tamarinde
sap van 1/2 limoen of citroen
kruidenpoeders: laos, koenjit (heet ook wel kurkuma), ketoembar, sereh
1 of 2 rode lomboks
1 rode ui
1 grote knofteen of 2 kleine
2 sjalotten
blaadje djeroekpoeroet
peper en zout

Snij de sudderlap in hapklare brokken (ca. 1,5 bij 1,5 cm). Doe olie met boter in pan en zet hoog. Als de olie heet is het vlees even kort bruin aanbraden, dan zouten en peperen. Ondertussen een pasta maken (in keukenmachine of met oelek, dus vijzel) van: uien, knof, kruiden, tamarinde, pepertjes. Vlees apart in stoofpan doen. In je braadvet de kruidenpasta aanbraden (niet bruinen!) zodat de aroma's loskomen. Dan kokosmelk erdoor roeren en het djeroekpoeroet-blad erbij. Even doorwarmen en dan in je stoofpannetje bij het vlees doen. Dan zachtjes laten trekken, tenminste een paar uur. Regel = hoe langer trekken hoe beter! Hoeveelheid is voor ong 4 personen, serveren met komkommer. Indien je het te zurig vindt, beetje zoetstof toevoegen. Smakelijk!

Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: Ster op oktober 03, 2008, 22:22:45
Vraagje; wie heeft dit wel eens gemaakt en hoeveel van de kruiden moeten erin? Een snufje of een half theelepeltje?
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: Renske-GK op oktober 03, 2008, 22:23:50
Ik zou van alles een theelepeltje nemen (de losse poederkruiden dan he).
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: ireen123 op oktober 04, 2008, 11:02:11
Mail maar als het klaar is, komen wij wel proeven of er nog wat kruiden bij moet :D :D

Ik neem de rijst wel mee :D
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: Ster op oktober 04, 2008, 18:58:56
Hij is klaar  :D

Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: ireen123 op oktober 05, 2008, 09:51:16
Ja, te laat ..gemaild...kan hem nu als ontbijt testen :D

En, goed gelukt?
Welke hoeveelheden kruiden, zoals Bontelli adviseerde een theelepel van alles?
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: Ster op oktober 06, 2008, 11:04:08
Ja van alles een theelepel, alleen de volgende keer doe ik er minder citroensap in of misschien wel helemaal geen. Samen met dat blad vond ik het toch iets te zurig worden. Dit heb ik goed kunnen afzwakken met bruine suiker maar dat was denk ik niet nodig geweest als ik minder had gebruikt.

Verder heb ik tamarinde als pasta gekocht, dus geen blok.
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: ireen123 op oktober 06, 2008, 11:54:57
ik zou toch het citroensap gebruiken, het maakt het vlees malser.

Voeg dan extra wat suiker/gembersiroop/slagroom/kokosmelk toe
net wat jij lekker vind om het zure te compenseren, ik ga altijd voor de gembersiroop in dit soort gerechten.

De volgende keer op tijd mailen, had ik je dat gelijk kunnen vertellen, bij het proeven :D :D :D
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: soezepoes op oktober 06, 2008, 13:16:30
Ik maak rendang altijd met meer ketoembar, meer djeroek poeroet en veel meer kokosmelk. Bovendien gebruik geen citroensap maar meer tamarinde en een stengel sereh en als zoetmiddel gebruik ik goela djawa.
Maar ja, het zal wel net zo zijn als erwtensoep, daar zijn ook zoveel verschillende manieren voor om dat te maken. ;)
Titel: Re: Indische rendang
Bericht door: Ster op oktober 07, 2008, 00:06:19
Ik had inderdaad ook al iets meer kokosmelk gebruikt.