Mijn forum

Coeliakie => Producten glutenvrij of niet (meer) => Info voor de supergevoeligen => Topic gestart door: nynke79 op februari 23, 2012, 10:04:29

Titel: Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: nynke79 op februari 23, 2012, 10:04:29
Rode zakjes glazuur van Oetker zijn niet glutenvrij. Zelf maken dus maar weer. Ik dacht, ik doe ook eens makkelijk  :z

Beste mevrouw,
 
Hartelijk dank voor uw bericht over Dr. Oetker gebaksglazuur.
 
U vroeg welke basis de glucosestroop heeft. Van onze afdeling Kwaliteit hebben wij vernomen dat de glucosestroop op basis van tarwe is. Het bevat echter door de bewerking geen gluten.

Wij vertrouwen erop dat uw bericht hiermee naar tevredenheid is beantwoord.
 
Met vriendelijke groet,
Dr. Oetker Consumentenservice
 
Titel: Re:Glazuur Oetker
Bericht door: * astrid * op februari 23, 2012, 10:25:38
water, poedersuiker, kleurstof.....
Titel: Re:Glazuur Oetker
Bericht door: Lieske op februari 23, 2012, 10:27:31
makkelijker kan bijna niet.
Titel: Re:Glazuur Oetker
Bericht door: nynke79 op februari 23, 2012, 10:52:54
Haha, je hebt gelijk. Ik had dit ook al gekocht voordat ik een keer probeerde zelf te maken. Is meer een kwestie van 'nooit gedaan' dan dat het idd moeilijk is ;-)
Titel: Re:Glazuur Oetker
Bericht door: Lirio op februari 23, 2012, 11:18:24
Het is nog wel glutenvrij, maar niet tarwevrij dus niet geschikt voor de gevoelige coeliaken of mensen met een tarweallergie.

Maar zelf maken is idd heeeel makkelijk :)
Titel: Re:Glazuur Oetker
Bericht door: soezepoes op februari 23, 2012, 12:05:47
Dit geldt idd alleen voor de gevoeligen en ik ga het daarom ook een andere naam geven.
Anders komen mensen in de war.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: nynke79 op februari 23, 2012, 13:22:59
Jullie hebben natuurlijk gelijk. Ik had 'm daar gezet omdat er ook een topic over rolfondant stond waar hetzelfde voor geldt. Maar supergevoeligen deel 2 is ook prima  :duimop:
Maar het lijkt me dat je als niet-gevoelige coeliaak ook maar beter zo min mogelijk tarwe kunt binnenkrijgen, want het stapelt zich zo aardig op door de dag heen.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: soezepoes op februari 23, 2012, 14:04:34
Nou de hoeveelheid gluten in glucosestroop is zo laag dat je heel wat kilo's naar binnen moet werken wil er sprake zijn van ook maar enige stapeling. :)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: natasja74 op februari 24, 2012, 00:21:19
Nou de hoeveelheid gluten in glucosestroop is zo laag dat je heel wat kilo's naar binnen moet werken wil er sprake zijn van ook maar enige stapeling. :)
Wat betreft vlokatrofie die hierdoor ontstaat heb je vast gelijk. Maar de klachten die mensen kunnen krijgen liegen er niet om, gelukkig is er steeds meer bekendheid hier over!
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: soezepoes op februari 24, 2012, 11:53:59
Dat spreek ik ook niet tegen hoor Natasja.
Ik vind het alleen niet nodig dat iedereen met een glutenvrij dieet hierop gaat letten en vandaar dat ik het af en toe nog een beetje toelicht. :)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: natasja74 op februari 28, 2012, 00:39:12
Daar heb je gelijk in hoor Soes, het zou zonden zijn als mensen zichzelf of hun kind wat ontzeggen wat niet nodig is.
Maar anders om gaat het ook op, mensen die klachten blijven houden ondanks dieet en die geen foutjes maken zouden eens op glucose kunnen letten. Maar dat aandeel is heell klein, daar ben ik me ook zeker van bewust hoor ;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: soezepoes op februari 28, 2012, 10:14:46
Dat verhaal over tarwezetmeel is erg interessant Tine maar daar doelde ik niet op met mijn commentaar.
Ik had het heel uitdrukkelijk over glucosestroop.. :)

Ik ga het stuk afsplitsen, het uit dit gedeelte voor de supergevoeligen halen en het een apart plaatsje geven.
Het staat nu hier:
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=18649.0
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 01, 2012, 19:13:36
Goed nieuws! Ik heb glutenvrije drop gevonden zonder MDG: de suikervrije drop van AH bevat nu maltitol van mais! Er zijn 4 smaken:
- knoopjesdrop
- muntendrop
- honingdrop
- katjesdrop

Joepie! Morgen naar AH dus...
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 02, 2012, 07:09:01
Super! Hoe ben je daar zomaar achtergekomen?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Adreg50 op maart 02, 2012, 10:56:17
Top Tine  :duimop:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 02, 2012, 12:25:49
Super! Hoe ben je daar zomaar achtergekomen?

Omdat ik naar Rob's drop belde en aan de praat raakte over dat er nu geen "echt" glutenvrij drop meer bestond door het stopzetten van de zoute drop van Rob's drop (voor zover ik wist bevat al het drop MDG van tarwe), de man die ik sprak heeft de samenstelling van de suikervrije drop van AH voor mij uitgezocht.

Kleine kanttekening. Ik ben benieuwd of we deze drop verdragen. De suikervrije drop van De Bron niet namelijk, maar dat komt niet omdat er gluten in zit, maar omdat zoetstoffen niet zo fijn zijn voor je darmen en een laxerend effect kunnen hebben.

Ik heb natuurlijk liever drop zonder zoetstoffen. In drop wordt MDG gestopt als vervanger van Arabische gom, omdat het goedkoper is, tarwe kost nou eenmaal niet zoveel omdat het veel wordt verbouwd en het aanbod erg groot is (de laatste 10 jaar is de productie van tarwe verdubbeld en dat zit dus in ons eten, in veel soorten bewerkt voedsel).   
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 04, 2012, 15:33:30
Heb je het al geprobeerd Tine? ging het goed?

Nieuwe vraag, melk kan problemen geven maar kan poeder melk dat dan ook? of gebeurt er iets dat dat niet zo zou zijn? en heeft iemand ervaring met lurpak boter?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Pauliina op maart 04, 2012, 16:32:09
Als melk problemen geeft dan geeft poedermelk ook problemen. Er zit alles in behalve water.  ;)

Boter heb ik geen ervaring mee...
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 04, 2012, 17:05:40
Heb je het al geprobeerd Tine? ging het goed?

Niet geprobeerd, wel in huis, maar het gaat nog even duren. Tom was ziek deze week (kon niet naar school en niet sporten) en ik ook. Het begon na een boterham met kaas en tomaat. Ik had een nieuwe zak meel opengemaakt en daarmee een brood gebakken. Nu ben ik bang dat het besmet is geraakt met gluten (een minibeetje, maar teveel voor ons). En dat wij daarom ziek werden. Dus ben ik vandaag om 7 uur opgestaan om een nieuw brood te bakken (van het oude meel, ik had nog een restje). Dat hebben we vandaag gegeten en dat ging goed. Morgen de fabrikant bellen. :P En de andere 2 grote zakken uitproberen... :P
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: bartvdv op maart 05, 2012, 07:40:35
Tegen dat fenomeen loop ik ook nog al eens aan, zak of pak 1 2 en 3 gaan goed en dan ineens zomaar een paar niet en dan weer wel ...
En de middelen om het zomaar weer weg te gooien en nieuwe te kopen ontbreken soms en iedere keer weer die speurtocht naar wat dan weer wel kan ben ik ook wel zat en op voorhand alweer moe van...

Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: nynke79 op maart 05, 2012, 09:02:10
Oohhh, balen allemaal weer  :<
Inmiddels weer 'n beetje opgeknapt?
Hier een fijn griepvirus te pakken  :duimlaag:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 05, 2012, 15:25:41
welke chocolade gaan bij jullie allemaal goed?
snickers? droste? cote d'or?
is er een soort die altijd goed gaat bij jullie?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Hanneke52 op maart 05, 2012, 17:14:49
welke chocolade gaan bij jullie allemaal goed?
snickers? droste? cote d'or?
is er een soort die altijd goed gaat bij jullie

Hallo, bij mij gaat de chocolade van de Aldi goed! Je moet even op Livaad kijken naar de soorten. Ik moet er niet teveel van nemen maar een paar stukjes gaat prima. ook gebruik ik deze chocolade in toetjes of baksel en dat gaat ook!
Succes!
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Lino op maart 05, 2012, 17:37:11
welke chocolade gaan bij jullie allemaal goed?
snickers? droste? cote d'or?
is er een soort die altijd goed gaat bij jullie?

Ik ben verslaafd aan de melk cote dor chocolade  :), die gaat bij mij altijd goed.
De praline of nootjes varianten twijfelde ik soms over, dus die eet ik niet meer.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Angela76 op maart 06, 2012, 10:15:49
hmmm bonbonblock. Maar die is tegenwoordig voor echte chocolade noodgevallen. Mijn weegschaal slaat door. :z
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Lieske op maart 06, 2012, 11:12:17
hmmm bonbonblock. Maar die is tegenwoordig voor echte chocolade noodgevallen. Mijn weegschaal slaat door. :z

Ligt misschien aan de weegschaal,zo een heb ik ook  :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Angela76 op maart 06, 2012, 11:37:53
 :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 06, 2012, 13:03:36
Chocola is gezond hoor ;)
heeft iemad verder een slechte reactie gehad van droste?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Lieske op maart 06, 2012, 13:21:06
met chocolade voer ik mijn hormonen.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Angela76 op maart 06, 2012, 13:47:03
Jaha chocola is best gezond. Maar die heeerlijke praline vulling van de bonbonblock niet natuurlijk. :z

Lieske, mijn hormonsters lusten ook graag chocola.  :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Renate48 op maart 06, 2012, 13:51:11
Jaha chocola is best gezond. Maar die heeerlijke praline vulling van de bonbonblock niet natuurlijk. :z

Lieske, mijn hormonsters lusten ook graag chocola.  :D

 :lach6:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Murphy op maart 06, 2012, 14:13:49
Chocolade laat je kleding krimpen.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Renate48 op maart 06, 2012, 14:47:13
Chocolade laat je kleding krimpen.
Haha, zegt mijn man. Die roept namelijk altijd dat ik zijn broeken te heet was. ;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: nynke79 op maart 06, 2012, 15:33:45
Zoiets?  :z
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 06, 2012, 15:36:17
Zoiets? (zie bijlage)  :z
:ja:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Lieske op maart 06, 2012, 16:40:13
met chocolade voer ik mijn hormonen.

Kreeg nog voor mijn verjaardag,1 kilo paaseitjes,1 doos Room Koffie-truffels,1 doos Milka bonbons,1 doos Belgische praline's.en 1 doos bonbons van Rousseau dus mijn hormonen kunnen genieten   :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: nynke79 op maart 06, 2012, 16:42:40
Kun je voorlopig even vooruit  :P
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: bartvdv op maart 06, 2012, 16:45:13
Kreeg nog voor mijn verjaardag,1 kilo paaseitjes,1 doos Room Koffie-truffels,1 doos Milka bonbons,1 doos Belgische praline's.en 1 doos bonbons van Rousseau dus mijn hormonen kunnen genieten   :D
en een kist kleding bonnen ?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Lieske op maart 06, 2012, 16:48:42
idd,wat erg veel van het ''goede''het waren mijn maandelijkse vriendinnen,en niemand die iets anders kon bedenken (zeiden ze)en dan ook nog vragen of ik zwaarder ben geworden na het stoppen met roken   :nee:   gelukkig maar     :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Lieske op maart 06, 2012, 16:49:45
en een kist kleding bonnen ?

die krijg ik het volgend jaar   :lol:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 12, 2012, 20:39:16
Geachte mevrouw,

Onlangs hebben wij van u een mail ontvangen waarin u vraagt waar de N.A.! (nature addicts fruitsnoep) producten te verkrijgen zijn.

Allereerst willen wij u vriendelijk bedanken voor de genomen moeite deze mail aan ons te schrijven.

Dit overheerlijke snoepje heeft o.a. door haar unieke smaak en structuur helaas slechts een kleine groep trouwe gebruikers weten te trekken. Daarom hebben wij helaas moeten besluiten om de N.A! producten  uit ons assortiment te laten verdwijnen.
Op dit moment hebben Shell (tot week 12)  en zelfstandige benzine stations de N.A.! producten nog. Xenos heeft de allerlaatste producten van ons afgenomen dus in die winkels kunt u ze ook nog tegenkomen.

Het ziet er op korte termijn niet naar uit dat iemand anders deze producten  in Nederland gaat leveren.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende ge´nformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
Concorp Brands B.V.




Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 13, 2012, 12:56:59
Ik heb een paar vraagjes :D

1. Hoeveel ppm kunnen supergevoeligen ong. hebben? alleen 0 ppm?
2. als iets 5 ppm heeft als je een kleinere hoeveelheid ervan zou nemen, is het dan zo dat er minder kans is op een reactie?

Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 13, 2012, 13:55:08
Hoeveel gluten iemand verdraagt, kun je niet voorspellen. Het is alleen bekend dat mensen met HLA-DQ2.5/2.5 (homozygoot, dus het gen van beide ouders geerfd) het meest gevoelig zijn. Dat is aangetoond in het lab, met kweekcellen van mensen met coeliakie. Hun cellen reageren het sterkst op gluten.

Er zijn testen gedaan hoeveel gluten mensen met coeliakie kunnen verdragen. En daaruit blijkt, wil je veilige producten maken voor alle mensen met coeliakie, dan kun je beter uitgaan van maximaal 1 ppm gluten. Daarmee bescherm je de meest gevoelige mensen met coeliakie. En tegelijkertijd verminder je voor alle coeliakiepatienten het risico op bijkomende ziektes zoals diabetes, schilklierziektes, reuma etc.

De huidige ppm maat is geen goede maat. Want alle soorten gluten worden op een hoop geveegd. Maar wat blijkt? De ene soort tarwe bevat meer schadelijke deeltjes dan de andere soort tarwe. In de meest gebruikte tarwe zitten 60 schadelijke deeltjes, in rogge en gerst 30 of 40, in haver maar 2 (waardoor het als glutenvrij wordt gerekend als het in een schone omgeving wordt gemaakt). En dan scheelt het ook hoe zwaar zo'n graan is. En hoe het product wordt bewerkt. En hoe het wordt getest. De huidige testen meten geen afgebroken gluten (alleen hele gluten) en die zitten wel in tarwezetmeel bv. en daar zijn je darmen toch niet blij mee.

Er zijn fabrikanten die alleen testen of iets onder de 10 of 20 ppm zit. En er zijn fabrikanten die kijken hoeveel er precies in zit. Dan staat er op het labformulier minder dan 5 ppm of minder dan 10 ppm. De meeste labs testen niet lager dan 5 ppm. Ik kom ook wel eens tegen dat een product minder dan 2,5 ppm bevat. 

Het scheelt idd hoeveel je ergens van eet, 1 dropje of een hele zak, dat maakt veel uit.

Persoonlijk zou ik het fijn vinden als je een dieetadvies "op maat" zou krijgen. Dus als je erg gevoelig bent, dat je dan geen gluten, tarwe en mdg eet, en ook geen besmette producten, terwijl als je minder gevoelig bent, je dat juist wel mag eten. Want er zijn ook mensen die niet ziek worden van 50 ppm. Hoe gevoelig je bent, is in een lab aan te tonen met cellen uit jouw eigen darmbiopt. Maar daar begint geen ziekenhuis aan, het is veel te kostbaar om iedereen maar een darmbiopt te geven en de persoonlijke gevoeligheid vast te stellen. Wie moet dat betalen? En dan zou de hoeveelheid gluten ook op het etiket vermeld moeten worden. Zo ver zijn we nog niet. Helaas...
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 13, 2012, 15:11:00
bedankt! alleen nog een vraagje, de meeste testen niet op minder dan 5 ppm, dus het kan best zo zijn dat het minder is toch?
ik heb ontzettend doorgevraagd bij droste omdat het als gv staat zonder sporen van, ze hebben me ook verteld dat ze zelf testen op 5 ppm en een heleboel andere dingen, maar dat betekent dus niet per se dat het 5 ppm zal hebben, toch?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 13, 2012, 17:09:11
Dat klopt, dan testen ze niet lager. En bovendien, het hangt ook van de gebruikte test af. Het kan zijn dat er glutendeeltjes in de chocola zitten (dus kleine stukjes gluten, geen hele gluten). De meeste testen kunnen die kleine stukjes gluten niet meten/ aantonen. Dus zelfs al is het glutengehalte dat zij meten lager dan 5 ppm, kun jij er toch op reageren als je extreem gevoelig bent en er toevallig toch kleine stukjes gluten in zitten (die ontstaan door bewerking/ hydrolyse/ fermentatie). Er zit maar 1 ding op: zelf uitproberen of het goed gaat. Ik heb toevallig ook Droste chocola gekocht bij de Action. Ik ga dat een keer testen, maar voorlopig even niet, omdat er in ons normale eetpatroon wat foutjes zitten en die er eerst uit moeten. Ik speel elke dag voor Sherlock Holmes. Jij vast ook.;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 13, 2012, 18:58:40
Ja ik zelf ook. Ik reageer op iets(weet niet wat) en dus moet ik wel wachten totdat ik me beter voel. Als je het voor mij lukt kan je het dan laten weten?

Ik heb dit nog gehoord dus daar kan je ook rekening mee houden

Het externe lab hanteert een norm van 5 mg/Kg. Volgorde is (behalve als het echt niet anders kan) zodanig dat de chocolade met allergenen als laatste wordt gedraaid. Daarna is er dan tijd om schoon te maken en te spoelen, voordat met een nieuwe productierun begonnen wordt. De chocolade waar we extra aandacht aan schoonmaak besteden, is de soort melk/wit omdat de wit in dezelfde hopper (voorraadbak met roerwerk boven afvulmachine) gedraaid wordt. Alle andere soorten op basis van melk en puur chocolade worden vanuit andere hoppers gedraaid, dus daarbij is het risico op kruisbesmetting dan ook kleiner.


Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 16, 2012, 07:39:03
Ik heb net antwoord gekregen van Kraft over Toblerone, en adit gaat ove alle producten dus ook de Cote d'or en weet ik wat nog meer

it has been a long standing policy for all Kraft and Nabisco products to list ingredients that contain gluten on the ingredient statement. For labeling purposes, Kraft includes Wheat, Barley, Oats or Rye as sources of gluten. Our packages identify gluten by listing these common sources. Other grains that contain gluten are: Triticale, Spelt, Kamut, Mir or Farina, and if these grains are included in our products, they will also be labeled.

However you should know that we do not guarantee that our products are gluten-free because we sometimes purchase flavoring, color or spice ingredients from suppliers who do not list every possible source of gluten beyond what is required by law.

For Kraft-branded products that contain vinegar, information from our vinegar suppliers assures us that the vinegar we use in our products is gluten free. All vinegar is distilled and through the distilling process protein gluten is removed.

Ik denk dan toch dat ik maar weh blijf van kraft want droste doet er meer aan en ÚÚn keer begluut is voor mij al een keer te veel
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 16, 2012, 13:54:45
Nog even over azijn: omdat gewone azijn sporen van gluten kan bevatten (volgens info van DINC), gebruik ik wijnazijn of balsamico-azijn.

Maar ik neem niet aan dat er azijn in chocola komt?  :?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 16, 2012, 13:56:20
Alle andere soorten op basis van melk en puur chocolade worden vanuit andere hoppers gedraaid, dus daarbij is het risico op kruisbesmetting dan ook kleiner. [/i]

Dan ga ik eerst de melk maar eens testen. ;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 16, 2012, 14:19:50
Nog even over azijn: omdat gewone azijn sporen van gluten kan bevatten (volgens info van DINC), gebruik ik wijnazijn of balsamico-azijn.

Maar ik neem niet aan dat er azijn in chocola komt?  :?

Nee ik vond dat ook een beetje raar. verder zijden ze dat als ik verder vragen had moest ik het aan mijn diŰtist vragen :roll:

Ik heb vandaag alle cote d'or(nieuwe) terug kunnen brengen en ik denk dan toch dat ik maar bij droste blijf dan
tine, heeft  azijn van rietsuiker dan ook gluten?of sporen..enz? :?

Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 16, 2012, 20:13:15
Azijn van rietsuiker? Het moet niet gekker worden, ach, ik kijk nergens meer vreemd van op  :z. Rietsuiker is niet een schoon product, weet ik uit mails van Natasja, ik heb er zelf weinig ervaring mee.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 18, 2012, 08:09:59
Wat ik er over heb gevonden zegt nee, maar wat is jullie ervaring, kan je begluut worden van prikken(vitamine B, Ijzer, D...)?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op maart 19, 2012, 11:33:41
Dat weet ik niet.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 22, 2012, 15:13:41
welke tandpasta is goed?
zijn de gewone albert heijn rijstwafels(blauw pakje, conder zout) met een glutenvrij logo glutenvrij?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op maart 22, 2012, 15:26:12
nog een vraagje :D
ik heb gelezen dat parodontax goed is, de gewone?
en vitaminepillen? zijn de hema vitamine pilletjes goed? en zijn er glutenvrij vitamine c pilletjes en ijzer?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op april 14, 2012, 16:32:32
iemand ervaring met lidl chocolade van fin carre?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Bren op april 14, 2012, 20:38:40
nog een vraagje :D
ik heb gelezen dat parodontax goed is, de gewone?

deze is zeer goed maar heeft geen lekkere muntsmaak zoasl meesten gewoon zijn. Smaakt erg zout, maar je tanden zijn nadien wel goed gepoetst. Merk je vooral als je na paar maand terug een andere gebruikt.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: knoppie op april 14, 2012, 21:55:00
deze is zeer goed maar heeft geen lekkere muntsmaak zoasl meesten gewoon zijn. Smaakt erg zout, maar je tanden zijn nadien wel goed gepoetst. Merk je vooral als je na paar maand terug een andere gebruikt.


Goed om te weten dat het goed poetst, ik heb hem nu voor een week en de smaak is wel iets om aan te wennen :P

Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: petraw op april 14, 2012, 22:22:53
Er komt bij Paradontax de herinnering bij mij boven dat ik zo'n 25 jaar geleden bij een vriendin ging logeren waarvan ik deze tandpasta een keer mocht gebruiken. Ik weet nog dat zij vreselijk gelachen heeft om mijn eerste reactie op de sterke smaak ervan!  :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Kees Jan op december 13, 2012, 23:24:38
foutje
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Kees Jan op december 13, 2012, 23:30:19
Goed nieuws! Ik heb glutenvrije drop gevonden zonder MDG: de suikervrije drop van AH bevat nu maltitol van mais! Er zijn 4 smaken:
- knoopjesdrop
- muntendrop
- honingdrop
- katjesdrop

Joepie! Morgen naar AH dus...

Toch maar weer even onder de aandacht brengen ...... zo lekker     en dat voor 99 eurocent!!!!
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: orionne op december 15, 2012, 11:03:21
en toen ging het gisteren toch weer mis..
ik verdenk de worstjes van de boerderij, niet zozeer het vlees, als wel de kruiderijen.. :"
er is een nieuwe slachter/slager...dus ga zo een mailtje sturen..

Het rare was..( ik had eigenlijk geen trek in vlees, maar het rook zo lekker) en van het eerste stukje..geen last..

dus dacht ik na een uur of 2, ik neem het restant, maar owee, mn  slokdarm kneep dicht, slijmvorming  en daarna braken.. :o
nu ben ik nog niet echt beter, maar dit was weer de bekende reactie :(

o, wat heb ik toch een hekel aan dat verschijnsel, braken :<
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: petraw op december 15, 2012, 11:17:12
Dat was dus heel duidelijk 'foute boel' Orionne. Maar wat vreemd dat je op het eerste stukje niet al een reactie kreeg. Of vormde het tweede stukje gewoon de bekende druppel voor je lichaam? Wat zul je je akelig hebben gevoeld! Ik hoop dat je snel weer opknapt in de loop van vandaag.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: natasja74 op december 15, 2012, 13:14:38
Bij keuringsdienst ging het over rietsuiker, het nog niet helemaal gezien maar goed duidelijk was dat rietsuiker ook vaak gewoon bietsuiker is :roll: als jij het nog snapt  :?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: orionne op december 15, 2012, 14:00:07
Dat was dus heel duidelijk 'foute boel' Orionne. Maar wat vreemd dat je op het eerste stukje niet al een reactie kreeg. Of vormde het tweede stukje gewoon de bekende druppel voor je lichaam? Wat zul je je akelig hebben gevoeld! Ik hoop dat je snel weer opknapt in de loop van vandaag.

misschien hoort het gewoon bij de griep :?
ik hoorde vandaag verhalen over de griep die heerst en overgeven hoort daarbij.. :o
dus nog een herkansing  voor de worstjes :z ;)

hoort dit eigenlijk wel bij de supergvoeligen info deel 2 :? :?
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: orionne op december 15, 2012, 14:05:08
Bij keuringsdienst ging het over rietsuiker, het nog niet helemaal gezien maar goed duidelijk was dat rietsuiker ook vaak gewoon bietsuiker is :roll: als jij het nog snapt  :?

ik heb de uitzending helemaal gezien..
er werd gesuggereerd, dat er bietsuiker werd vervoerd naar Curašao, die verwerkt werd en vervolgens als rietsuiker werd verkocht.

Aan het einde deed de Universiteit van Groningen een isotopen  onderzoek en bleek de rietsuiker gewoon rietsuiker te zijn :ja:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: petraw op december 15, 2012, 14:41:56
misschien hoort het gewoon bij de griep :?
ik hoorde vandaag verhalen over de griep die heerst en overgeven hoort daarbij.. :o dus nog een herkansing  voor de worstjes :z ;) hoort dit eigenlijk wel bij de supergvoeligen info deel 2 :? :?
de worstjes wel zou ik denken :oo:
die griep past meer bij 'coeliakie en andere ziektes'  :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: lies72 op januari 28, 2013, 11:25:33
Vandaag eindelijk de uitslag gekregen van het onderzoek van  NVWA naar de almondy taart.

Hun antwoord:
"In het laboratorium werd vastgesteld dat het etiket aan de wettelijke eisen voldeed.
Het klachtmonster bevat minder gluten dan de wettelijke norm en dus mag de taart glutenvrij genoemd worden."

Schieten we niet veel mee op dus  :duimlaag:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op januari 28, 2013, 12:55:13
Het bevat dus gluten. En de VWA doet wat ze moeten doen, controleren of het aan de wetgeving voldoet. Maar daar heb jij niet genoeg aan. Want jij wordt er ziek van. Terugmailen dus en vragen hoeveel gluten ze dan precies hebben aangetroffen, daar hoor je ook antwoord op te krijgen en dan weet je meteen hoe gevoelig je bent, cq bij welke hoeveelheid je ziek wordt. Daarna doorsturen naar de NCV svp  ;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: lies72 op januari 28, 2013, 13:23:01
Heb gemaild, ik wacht af  :)

Hoe stuur ik het antwoord naar de NCV?

Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op januari 28, 2013, 14:16:44
Stuur het naar dietist@glutenvrij.nl dan komt het bij de NCV-dietiste aan.

En directeur@glutenvrij.nl voor de directeur van de NCV.

Gegevens staan bij "bureau" bij www.glutenvrij.nl

De VWA kan niets doen, als het onder 20 ppm zit, omdat ze aan de wetgeving voldoen. De NCV wel, die kan dit aankaarten bij de beleidsmakers bij de ministeries, dat er mensen zijn die ziek worden van hoeveelheden onder 20 ppm, en dat de hoeveelheid gluten op het etiket zou moeten staan. Des te meer "bewijzen" zich hiervan opstapelen, des te beter de NCV zich hiervoor hard kan maken. Maar dan heb je wel de info nodig over het exact gemeten glutengehalte.... (en dat is dan een verouderde test, want nieuwe testen zijn nog niet ingevoerd, maar wel hard nodig, in werkelijkheid kan het glutengehalte nog hoger liggen).   
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: lies72 op januari 28, 2013, 14:35:32
Duidelijk, bedankt voor de gegevens  :).

Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: natasja74 op januari 31, 2013, 20:51:31
http://www.worldofsweets.de/Schokolade/Schokoliert-Dragiert/agilus-Bunte-Schoko-Linsen.html

Ik zocht bepaalde snoepjes en werd op deze site gewezen, daar werden ze idd verkocht. Zag dat er duidelijke ingredienten lijsten waren met ook afkomst glucose, duitsland is toch we verder als nederland heb ik het idee. Nou goed moet hem nog even afspeuren hoor maar wellicht handig voor anderen.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: lies72 op februari 01, 2013, 15:32:05
Het antwoord over de almondy taart:

onlangs heeft u de resultaten van het labonderzoek naar gluten in het product Almondy glutenvrije taart ontvangen.
Als resultaat is opgegeven gluten <20mg/kg, de wettelijke norm voor glutenvrij. Ik kan goed begrijpen dat u ge´nteresseerd bent in het
exacte resultaat van het labonderzoek, immers dit verschaft u extra informatie over uw gevoeligheid voor gluten.
 
Uit onderzoek is gebleken dat het product wat u voor onderzoek heeft afgestaan 8mg/kg gluten bevatte. Ook het door ons bemonsterde
referentie monster bevatte 8 mg/kg gluten.
 
Voor uw informatie vermeld ik dat dit gehalte voor het gehele product geldt, het deeg, vulling, chocolade, etc. is niet separaat onderzocht.
In het klachtenformulier heeft u ook een vraag over maltodextrine vermeld, de NVWA heeft geen onderzoek verricht naar dit bestanddeel.


* Inmiddels heb ik dit antwoord, zoals aangeraden door Tine ook doorgestuurd naar dietiste en directeur van NCV.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Renate48 op februari 01, 2013, 16:06:40
http://www.worldofsweets.de/Schokolade/Schokoliert-Dragiert/agilus-Bunte-Schoko-Linsen.html

Ik zocht bepaalde snoepjes en werd op deze site gewezen, daar werden ze idd verkocht. Zag dat er duidelijke ingredienten lijsten waren met ook afkomst glucose, duitsland is toch we verder als nederland heb ik het idee. Nou goed moet hem nog even afspeuren hoor maar wellicht handig voor anderen.

Sommige van de snoepjes herken ik wel uit de schappen bij de K&K.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Adreg50 op februari 01, 2013, 16:33:38
Stuur het naar dietist@glutenvrij.nl dan komt het bij de NCV-dietiste aan.

En directeur@glutenvrij.nl voor de directeur van de NCV.

Gegevens staan bij "bureau" bij www.glutenvrij.nl

De VWA kan niets doen, als het onder 20 ppm zit, omdat ze aan de wetgeving voldoen. De NCV wel, die kan dit aankaarten bij de beleidsmakers bij de ministeries, dat er mensen zijn die ziek worden van hoeveelheden onder 20 ppm, en dat de hoeveelheid gluten op het etiket zou moeten staan. Des te meer "bewijzen" zich hiervan opstapelen, des te beter de NCV zich hiervoor hard kan maken. Maar dan heb je wel de info nodig over het exact gemeten glutengehalte.... (en dat is dan een verouderde test, want nieuwe testen zijn nog niet ingevoerd, maar wel hard nodig, in werkelijkheid kan het glutengehalte nog hoger liggen).   

Ik kan mailen wat ik wil, zit de hele dag al te wachten op antwoord.....
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: lies72 op februari 01, 2013, 16:44:37
Oei, ben benieuwd wat er dan met mijn mailtje gedaan wordt...
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op februari 01, 2013, 17:36:47
Wat een keurig antwoord van de VWA!

En nu heb je een bevestiging dat je ook erg gevoelig bent... :P  voor hoeveelheden gluten onder 20 ppm (hoewel door de MDG het "echte" glutengehalte hoger kan zijn).

En ik vind het ook fijn om de uitkomst te weten, want de laatste keer dat wij een Almondy taart aten, aan het begin van een dagje dierentuin, ging het mis, waardoor we van de dierentuin weinig meer gezien hebben... :duimlaag: en waardoor dit product van onze "veilige lijst" verhuisd is naar onze "zwarte lijst".... en dat is erg jammer, want het was erg makkelijk en lekker! (en in het verleden zat er echt minder of geen gluten in, zou niet alleen de verpakking veranderd zijn, maar ook de productie?)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op februari 02, 2013, 10:58:06
Gisteren ben ik bij de allergoloog geweest, ik ben on-allergisch bevonden :D

Dit bleek na 25 prikjes met ei, melk, tarwe, zalm, etc.  op mijn arm. :lol: (bloed was al eerder onderzocht)

De gemiddelde Nederlander scoort nog wel ergens een vals-positiefje, maar zelfs dat niet.  :D
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Adreg50 op februari 02, 2013, 11:02:24
Gefeliciteerd Tine, nu kan je verder met alles :duimop:
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Annikka op februari 02, 2013, 11:17:23
Ik heb ook zo'n onderzoek gehad op mijn armen met van die prikjes en bij mij kwam er ook niks uit.
Ik zei tegen de verpleegkundige dat me dat verbaasde omdat ik erg heftig reageer op gluten/tarwe als ik het eet. Toen vertelde de verpleegkundige dat niet alle tarwe-eiwitten in die testvloeistof zitten en dat ik op andere eiwitten kan reageren. Vond ik toch vreemd.
Of het lichaam reageert erop als een intolerantie. Zo blijf je met vragen zitten. Die allergietest is sowieso al lastig want het kan ook een aanleg voor een allergie aantonen of een afnemende allergie. Weet er niet meer alles van. Bij mij is het al een paar jaar geleden dat ik die test heb laten doen.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op februari 02, 2013, 11:22:05
Volgens de allergoloog heb ik geen allergie voor voedsel, om 2 redenen:

- bij een allergie komt de reactie snel, binnen 5 tot 10 minuten.

- de klachten zijn anders: prikkeling, tinteling, zwelling van de lippen, mond, wat doortrekt naar achteren, richting kaak

En de huidtest/ bloedtest bevestigt dat. Mijn zoontje is er in het verleden ook op onderzocht (om uit te sluiten dat we ergens anders op reageren dan op extreem lage hoeveelheden tarwe).
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: petraw op februari 02, 2013, 11:38:08
Met die definitie van allergie klopt die conclusie van de allergoloog toch, Tine??
Maar wat Annikka zegt dat kan ook waar zijn: je kunt ook last hebben van iets dat ze niet kunnen meten!
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: orionne op februari 02, 2013, 19:44:12
lekker vaag allemaal zeg :s
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op februari 02, 2013, 20:46:35
Ik heb klachten van tarwe, omdat ik coeliakie heb. Maar daarnaast zou ik ook nog een allergie kunnen hebben. Bv. voor ei, tarwe, melk, pinda, zalm, etc. Een allergie heb ik dus niet. En dat is wel belangrijk om te weten, want het bevestigt dat mijn klachten gewoon door coeliakie komen. Als ik bv. ziek word van pinda's, komt dat omdat die besmet zijn geraakt met tarwe (in een fabriek met borrelnootjes) en niet omdat ik niet tegen pinda's kan.

En met een allergietest kun je natuurlijk geen coeliakie aantonen. Coeliakie toon je aan met een bloedtest naar antistoffen op basis van IgA. Een allergie toon je aan met een andere klasse antistoffen, IgE.

Los daarvan kun je nog wel intoleranties hebben die niet meetbaar zijn, bv. voor histamine in voeding, daar kom je alleen achter door provocatie, wat gaat wel goed en wat niet. Maar dat is weer een heel ander hoofdstuk. ;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: orionne op februari 03, 2013, 10:46:53
de bioresonantie arts gebruikt zijn definities dus goed bij mij ..
hij meet een allergie voor gluten, ik reageer ook direkt op gluten, alhoewel ik niet weet bij hoeveel ppm de grens ligt.

In de afgelopen 10 jaar, dat ik glutenvrij eet, ben ik heel wat keren uit een restaurant gevlucht, door de diarree of bloedingen...

De laatste keer was bij een high tea, waar men zeker wist, wat glutenvrij was..

En bij de bioresonantie bleek, dat ik op dat moment intolerant was voor koemelkeiwit/lactose, banaan en  avocado..
gek genoeg verbaasde me dat niets..
soms heb ik opeens maanden genoeg van een gezond product en dus nu weet ik dan, dat het een tijdje uit het menu gaat...

maar misschien is een allergietest wel eens een optie..
ik ga er eens met de huisarts over praten ;)
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op februari 03, 2013, 12:10:37
Een intolerantie voor melk of lactose toon je weer op een andere manier aan..

Je hebt een primaire en secundaire lactose-intolerantie. Veel mensen met coeliakie hebben een secundaire lactose-intolerantie, die wordt veroorzaakt door beschadigde darmvlokken. Meestal is dat aan het begin van het dieet en verdwijnt het later weer. Soms blijft het, en dan is niet duidelijk of het komt door darmen die nog beschadigd zijn, te veel gluten in het eten of door een primaire lactose-intolerantie. Er zijn onlangs testen ontwikkeld die kunnen zien welke soort lactose-intolerantie het is, aangeboren of door beschadigde darmen.

Er is wel goed nieuws, want er is een klein eiwit gevonden in het bloed (I-FABP) waarmee je heel precies kunt meten hoeveel darmschade er is. In de wand van je darmen zitten cellen die afsterven (aptose) als ze in contact komen met gluten. Als dat gebeurt, komen er I-FABP eiwitten vrij in het bloed. Het meten van de concentratie van dit eiwit is een betere graad voor de conditie van de darmvlokken dan het meten van antistoffen in je bloed. Antistoffen geven de reactie van je immuunsysteem weer, dat geeft een vertraagd beeld, het kan de situatie van maanden eerder weergeven. De I-FABP concentratie geeft de situatie van het moment van bloedafname weer. Ook kun je met de antistoffen geen kleine dieetfouten opsporen, daar is die test niet gevoelig genoeg voor. De I-FABP test kan beter de darmschade in beeld brengen. (Je kunt dan bv. uitvinden of je glutenvrij tarwezetmeel verdraagt, of glutenvrije producten met tarwe op het etiket, nu is dat een beetje gokken.)

Hiermee kun je dus ook zien of een lactose-intolerantie mogelijk ontstaat door te veel gluten in je eten. Sowieso is de ontdekking van dit eiwit veelbelovend, want je kunt dan ook zien of je het dieet goed uitvoert (dan is de concentratie van die eiwitten het laagst) of dat je te veel gluten binnenkrijgt (dan is de concentratie verhoogd). In de toekomst heb je dus een handig hulpmiddel om het dieet te "monitoren" zoals dat netjes heet.  :D

Ik ga me nog verder verdiepen in een intolerantie voor melk (heeft Benn al eerder over geschreven).
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: missmimmy op februari 05, 2013, 10:53:11
Wordt die I-FABP test nu al standaard gebruikt bij een biopt of moet je daar specifiek om vragen of is het nog in een testfase o.i.d.?
Ik ben nu sinds een paar weken maltodextrine, glucose/fructose en dextrose aan het mijden maar als je door zo'n test zeker kan weten dat je daarop reageert scheelt het een hoop lijkt mij! Het helpt trouwens wel, heb ik 't idee. Ik ben al een stuk helderder in m'n hoofd :) al blijf ik wel moe.
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: orionne op februari 05, 2013, 11:36:27
Ik zou ook wel graag weten, of die FABP test gedaan gaat worden op grotere schaal, dan alleen in de research..
dat zou een stuk schelen, als dat kwantitatief in het bloed gemeten gaat worden
en ik kan me zo voorstellen, dat je in de ontlasting kwalitatief kan meten..

ben me gaan inlezen en vond tot nu toe niet meer info
Titel: Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: tine op februari 05, 2013, 11:41:44
Alleen nog maar wetenschappelijke studies... het is nog niet ingevoerd.
Titel: Re: Info voor de supergevoeligen deel 2
Bericht door: Stefaan op januari 27, 2019, 10:58:50
Ik ben ook nergens allergisch voor inzake voeding behalve cacao gaat fout omwille van zen hoge nikkelgehalte. Ik krijg er droge huid van en savonds een prikkelende huid en zweertjes.