Mijn forum
Archief => Receptenarchief => Topic gestart door: Renske-GK op februari 13, 2008, 17:24:15
-
Brood, basisrecept: lactose-/tarwezetmeelvrij met bakpoeder (kan direct de oven in)
Ingrediënten:
1 zakje bakpoeder
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
325 dl koud water of bronwater
1 losgeklopt ei
2 theelepels citroensap
40 gram lactosevrije zachter boter of margarine of 0,25 dl olie
250 gram rijstmeel
100 gram sojabloem of een andere bloem (mix b bijvoorbeeld)
40 gram aardappelzetmeel
Bereiding:
1. Meng de bakpoeder, de suiker en het zout door het meel
2. Roer er het grootste deel van het (bron)water door en voeg het losgeklopte ei, het citroensap en de boter of olie toe.
3. Met de mixer tot een egaal vloeibaar deel kloppen, zonodig nog water met beetjes toevoegen.
4. Doe het deeg in de goed met olie ingevette vorm en bak het in de voorverwarmde oven (180 à 200 graden) gaar in 45 minuten. (Heteluchtoven: 160 à 190 graden)
5. Op gaarheid testen met een houten satéstokje.
Tip: Gebruik vruchtensap in plaats van water en voeg gedroogde vruchten toe. U kunt ook maandzaad, sesamzaad of pompoenpitten door het deeg doen. Hazelnoten of walnoten maken het brood ook spannend. En wat dacht u van een Italiaanse variant met zongedroogde tomaatjes, zwarte pitloze olijven en pijnboompitten?
Hier heb ik geen foto van, dus als iemand dit toevallig maakt: maak een foto en plaats hem. ;)
Recept komt uit: Lekker glutenvrij van Lizet Kruyff en Henny Uffels
-
Dank je Bontelli, ik had nog sojameel en was me al aan het afvragen wat er mee te doen.
Zou er zelf wat meer vocht in doen misschien maar goed, klinkt goed verder
-
Is een idee Natasja, hoeveel meer denk je?. Ik ben benieuwd hoe het er uit komt te zien.
-
Ik zou 390 ml doe denk ik en ietsie minder boter ik doe meestal 20 gram.
-
Dat van het water is mss een goed idee, alleen zou ik dus gewoon wel 0,25 dl olie nemen.
-
ik heb altijd vloeibare blueband en daar doe ik 20 gram van ongeveer ;)
-
Wanneer ga je het maken?
-
Misschien morgen, ik heb alles in huis volgens mij en brood nodig, zal een foto maken en proeven ok.
Krijg het nog druk ook nog tapioca broodjes, kun jij wel tegen hé Bontelli
-
tapiocabroodjes? Ja, dacht het wel. Alleen is de toko in Velserbroek dicht en in Haarlem vergeet ik altijd om naar de toko te gaan, omdat ik daar al met mijn hoofd richting huis zit.
-
:D
-
Het staat in de oven.
Meer water was niet nodig hoor, had het wel gedaan maar toen maar weer dikker gemaakt met nutriton.
-
Geen succes hoor, het is een kruimelig brood en de smaak is ook niet lekker.
Geen aanrader dus, ook erg bleekjes
-
Jammer :/
-
Ach ja misschien denkt Martijn er anders over ;)
-
Brood, basisrecept: lactose-/tarwezetmeelvrij met bakpoeder (kan direct de oven in)
Ingrediënten:
1 zakje bakpoeder
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
325 dl koud water of bronwater
1 losgeklopt ei
2 theelepels citroensap
40 gram lactosevrije zachter boter of margarine of 0,25 dl olie
250 gram rijstmeel
100 gram sojabloem of een andere bloem (mix b bijvoorbeeld)
40 gram aardappelzetmeel
Bereiding:
1. Meng de bakpoeder, de suiker en het zout door het meel
2. Roer er het grootste deel van het (bron)water door en voeg het losgeklopte ei, het citroensap en de boter of olie toe.
3. Met de mixer tot een egaal vloeibaar deel kloppen, zonodig nog water met beetjes toevoegen.
4. Doe het deeg in de goed met olie ingevette vorm en bak het in de voorverwarmde oven (180 à 200 graden) gaar in 45 minuten. (Heteluchtoven: 160 à 190 graden)
5. Op gaarheid testen met een houten satéstokje.
Tip: Gebruik vruchtensap in plaats van water en voeg gedroogde vruchten toe. U kunt ook maandzaad, sesamzaad of pompoenpitten door het deeg doen. Hazelnoten of walnoten maken het brood ook spannend. En wat dacht u van een Italiaanse variant met zongedroogde tomaatjes, zwarte pitloze olijven en pijnboompitten?
Hier heb ik geen foto van, dus als iemand dit toevallig maakt: maak een foto en plaats hem. ;)
Recept komt uit: Lekker glutenvrij van Lizet Kruyff en Henny Uffels
Hoi @Renske-GK, ik heb gistermiddag je broodrecept uitgeprobeerd. Ik moet zeggen dat ik het brood erg lekker vond. Inderdaad wat bleker dan brood gewoonlijk is, maar dat is een kwestie van de broodvorm hoger in de oven plaatsen en op 200 graden bakken ipv 190, bijvoorbeeld. Het brood was helemaal niet korrelig, maar lekker stevig. Ik heb overigens 350 gram glutenvrije broodmix van Albert Heijn gebruikt, samen met het tapiocameel. Dus niet het rijstmeel met sojameel. Het glutenvrije meel van Albert Heijn is immers al een meelmix. De volgende keer doe ik er nog wat appelvezels in. Ik verwacht dat het brood dan wat losser van structuur wordt.
Dus: bedankt!
Trouwens, je vergat in de bereidingsinstructies de "40 gram aardappelzetmeel" te vermelden. Bij de ingrediënten staat het er wel bij. Misschien dat het brood zonder het aardappelzetmeel inderdaad korrelig wordt en ten koste gaat van de smaak?